Brez Janše, Peterleta in Bajuka

Foto: Žurnal24 danilo_turk_120208_tacol
Na prvi seji častnega odbora za praznovanje 20-letnice samostojnosti Slovenije ni bilo Janeza Janše, Lojzeta Peterleta in Andreja Bajuka.
Oglej si celoten članek

"Slovenija je opravila uspešen razvoj, na katerega je prav, da smo ponosni," je po prvi seji častnega odbora za proslavo 20. obletnice samostojnosti dejal predsednik Danilo Türk. Prepričan je, da bodo slovesnosti v prihodnjem letu dni okrepile naše domoljubje in idejo aktivnega državljanstva ter pomagale k nadaljnji krepitvi ugleda Slovenije v svetu.

Na seji ni bilo treh nekdanjih predsednikov vlad, Janeza Janše, Lojzeta Peterleta in Andreja Bajuka. V Janševi SDS so na svoji spletni strani pred dnevi zapisali, da je sodelovanje v častnem odboru zanje nesprejemljivo, ker je vlada po njihovi oceni obletnico zlorabila za nadaljevanje ideološkega boja. Peterle in Bajuk sta v članstvo v odboru najprej privolila, nato pa sta privolitev umaknila zaradi projekta šolskega ministra Igorja Lukšiča Stisni roko v pest!.

Türk je glede njihovega nesodelovanja poudaril, da je sodelovanje v odboru prostovoljno. "Verjamem pa, da je samostojno izključevanje iz članstva v tem odboru nekaj, kar pravzaprav poglablja delitve, ki pri nas sicer obstajajo, ki jih poznamo, ki niso nove, ampak bi bilo prav, da jih poskušamo v proslavljanju naše skupne 20-letnice premagovati," je povedal.

Ob obletnici plebiscita in dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga sicer praznujemo 26. decembra, bo v četrtek v Cankarjevem domu potekala osrednja državna slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik premier Borut Pahor. Istega dne bo potekala tudi slavnostna seja DZ, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres pa bo daroval mašo za domovino.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.