Božični goljufi na spletu

Foto: Varni na internetu Lažna nagradna igra Foto: Kaspersky Lab Lažna nagradna igra Foto: Kaspersky Lab Lažna nagradna igra
Prazniki dajejo različnim goljufom še več priložnosti – tudi v teh dneh ne nasedajte igram tipa "le všečkati in deliti je treba".
Oglej si celoten članek

Tudi v prazničnih dneh po Facebooku krožijo "nagradne" igre, ki so le navadna prevara oziroma zavajanje. Delujejo po istem principu kot že številne do zdaj.

"Tokrat smo naleteli na še eno nagradno igro, ki obljublja vredno nagrado – playstation 4 – za skoraj nič dela. Vse, kar morate storiti, je, da všečkate stran na Facebooku Računalniške in video igre, komentirati, deliti, še elektronskega naslova vam ni treba vpisati," opozarjajo pri projektu Varni na internetu.

"V tem prazničnem obdobju so v Kaspersky Labu opazili, da želijo goljufi pritegniti pozornost Facebookovih uporabnikov s stranmi, na katerih so predstavljene ponudbe za playstation 4 ali nove iphone in ipade. Zaznali so tudi strani, ki oglašujejo še neobstoječi iphone 8. Čeprav so ti oglasi vidno prevare, številni še vedno kliknejo na povezavo in si ogledajo ponudbo. Ena izmed prevarantskih ponudb, ki je oglaševala playstation 4, je pridobila kar 776 delitev," so sporočili iz  Kaspersky Laba.

Ne nasedajte lepim obljubam

Ločiti prave nagradne igre od lažnih, običajno ni ravno težko. Držati se morate le nekaj pravil. "Če vam nekdo obljublja zelo vredno nagrado (na primer playstation, najnovejšo tablico, prenosnik ali pametni telefon), v zameno pa želi le všečkanje, potem je to že prvi sumljiv znak, da gre zelo verjetno za lažno nagradno igro," opozarjajo pri projektu Varni na internetu. Pri pravih nagradnih iger so jasno napisani vsi podatki o organizatorju te igre – če torej ne najdete ne spletne strani ne elektronskega naslova, telefonske številke ali kratkega opisa podjetja, je to že znak, da je igra sumljiva.

Vsaka nagradna igra mora imeti  tudi jasno zapisana pravila in pogoje nagradne igre, kako bo potekalo žrebanje in podobno.

Ogroženi tudi uporabniki mobilnih naprav

Vedno bolj ogroženi so tudi uporabniki mobilnih naprav, ki pošiljajo veliko sporočil. "Glede na veliko število novih telefonov in tabličnih računalnikov, ki so na voljo kot del nove ponudbe, (ipad air, posodobljen google nexus in drugi) so se kiberkriminalci usmerili predvsem v izkoriščanje na novo povezanih uporabnikov s svojimi Facebook in Twitter računi na novih napravah," pravijo pri Kaspersky Labu.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.