Bomo še jedli svinjino?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Prašičereja v Sloveniji je v kritičnem položaju, že več mesecev neuspešno opozarja konzorcij Ohranimo prašičerejo Slovenije.
Oglej si celoten članek

Ker pristojni še niso sprejeli nobenih ukrepov, so organizirali poseben dogodek, tako imenovano Zadnjo večerjo.

Na dogodku so izpostavili možne rešitve za ohranitev prašičereje v Sloveniji, ki jih lahko ministrstvo nemudoma sprejme. "V konzorciju Ohranimo prašičerejo Slovenije si prizadevamo za tri rešitve, ki bi ohranile slovensko prašičerejo. Prvič: želimo kratkoročno zaustaviti upadanje števila plemenskih svinj, kar je mogoče le prek hitre finančne pomoči. Drugič, prizadevamo si za ureditev notranjega trga s svežim mesom ter zagotovitev učinkovitega nadzor nad sledljivostjo in zlorabo oznak porekla. Tretjič, kot srednjeročni ukrep od države pričakujemo podporo za tradicionalne načine reje v obdobju 2014–2020," je dejal predstavnik konzorcija Marko Višnar.

Ob tem je poudaril, da sta prva dva ukrepa nujna in ju moramo čimprej sprejeti, drugače se lahko poslovimo od slovenske svinjine.

Slovensko meso kakovostnejše in varnejše

Večerja je bila v celoti narejena iz slovenskega svinjskega mesa. Kuharski velemojster Janez Bratovž je ob tem izpostavil: "Slovensko svinjsko meso je preverjeno, zelo kvalitetno za razliko od velike večine uvoženega mesa. Če želimo uživati dobro hrano, moramo tudi imeti dobre surovine. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da sam vedno posežem po slovenskem svinjskem mesu, ker je res kakovostno in vredno svoje cene."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 13:35 20. Junij 2012.

    Začnite jesti zelenjavo pa ne boste imeli problemov z prašiči.

  • 11:39 20. Junij 2012.

    Naj prasce redijo v Avstriji, v Sloveniji pa bodo kmetijska zemljišča spreminjali v zazidalna. In pri tem mastno zaslužili. Ali …

  • 11:32 20. Junij 2012.

    Modeli, že sedaj naši mesarji na veliko kupujejo avstrijsko meso-prašiče.<br />In je le to zelo dobro, sploh pa se večina …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.