Bodo onkološki bolniki zaradi neučinkovitosti ministrstva čakali še dlje?

Foto: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor
Pri širitvi mariborske onkologije naj bi se zapletlo, kar posledično pomeni dodatne stroške in daljše čakanje na prepotrebne prostore.
Oglej si celoten članek

Razlog za 2,3 milijona evrov stroškov zaradi zamude pri gradnji naj bi bila nesposobnost ministrstva za zdravje odkupiti stanovanja na Masarykovi, razkriva Pop TV. Izvajalec naj bi že poslal zahtevek za 700.000 evrov, in sicer za stroške vzdrževanja gradbišča, ko so dela stala. 

Izvajalec del GH Holding naj bi Urad za investicije v zdravstvu opozarjal, da bo zaradi 13-mesečne zamude prišlo do dodatnih stroškov. Od pristojnih so zahtevali rešitev težav s stanovalci na Masarykovi. Stanovalci so se pritožili na izdano gradbeno dovoljenje, saj ni prišlo do dogovora med ministrstvom za zdravje in stanovalci glede odkupa stanovanj. Tomaž Pliberšek, vodja omenjenega urada na ministrstvu za zdravje, naj bi po poročanju Pop TV dejal, da "država ne more kupovati nekih objektov na zalogo". 

Na to, da je nujno soglasje s stanovalci, je opozarjala tudi Družba za razvoj infrastrukture, je razvidno iz dopisov, ki so jih pridobili novinarji. Ministrstvo je bilo seznanjeno, da bodo soglasja stanovalcev Masarykove potrebna pri izdaji gradbenega dovoljenja za drugo fazo, da zna pri tem priti do težav, pa je bilo jasno v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za prvo fazo.

O popolnem zlomu mariborske onkologije sta spregovorili onkološki bolnici, ki sta spoznali vse plati sistema. Več o njunem klicu na pomoč lahko preberete tukaj. Kako odgovarjajo na mariborski onkologiji, preberite tukaj.

Stanovalci so ponudbe za odkup stanovanj dobili v času, ko je zamuda že nastala. Dogovor tako še vedno ni dosežen. Po ocenah Družbe za razvoj infrastrukture je nastalo 2.363.000 stroškov zaradi zamud, medtem ko je odkupna vrednost vseh nepremičnin na Masarykovi skladno s cenitvijo lani avgusta 2.322.000 evrov. Cenitev je nižja od zahtev stanovalcev. 

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v odzivu na zaplete dejala, da sama na pogajanjih ni bila prisotna in da je prepričana, da je direktor urada za investicije storil vse, kar je v njegovi moči. O krivcih v tem trenutku ne želi govoriti. "Glejte, jaz ne bi zdaj govorila kriv, ne kriv. Ne iščimo krivde v tem trenutku, ne razrešujmo stvari na tak način. Prosim, osredotočimo se na paciente, ki čakajo na onkologijo," je apelirala ministrica.

Izgradnja novega objekta onkologije se tako zamika. Jasno je, da junija 2025 objekt ne bo stal. Pričakujejo, da bo dokončan septembra 2026, vendar novi zapleti niso izključeni. Po neuradnih informacijah Pop TV naj bi se stanovalci odločili za upravni spor, kar pomeni, da gradbeno dovoljenje ne bo pravnomočno, dokler spor ne bo rešen. Posledično lahko objekt po izgradnji ne bo imel uporabnega dovoljenja. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 05:06 16. Oktober 2024.

    ko sta bila v mariboru pa sta bila zelo vesela kako dela potekajo in ni nikjer problema

  • 13:10 15. Oktober 2024.

    Čisti Poptv populizem. Kaj odkrivajo, da GH-holding z Miklavčičem na čelu zahteva odškodnino?. Če ne bi bilo tega bi pa …

  • 10:03 15. Oktober 2024.

    Pa si zapojmo-Slovenija od kod lepote tvoje....🎶🎶

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.