Biden se je Golobu zahvalil za to potezo

Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu
Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši sprejel premierja Roberta Goloba in se mu ob tem znova zahvalil za posredovanje Slovenije v veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti.
Oglej si celoten članek

"Pred dvajsetimi leti, ko sem bil še senator, sem se odločno zavzemal za vstop Slovenije v Nato. Že takrat sem vedel, kot vem tudi danes - da smo močnejši in varnejši, ko stojimo skupaj z dobrimi partnerji, kakršni ste vi," je pred pogovorom z Robertom Golobom v Ovalni pisarni dejal Joe Biden.

"To vidimo v podpori Ukrajini v njeni obrambi proti ruski agresiji, to vidimo v prizadevanjih za podporo demokraciji in blaginji na Zahodnem Balkanu," je dodal predsednik ZDA.

Zahvala za izročitev ruskih vohunov

Biden je posebej izpostavil sodelovanje Slovenije pri veliki izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti. Slovenija je namreč poleti v okviru izmenjave, ki je domov pripeljala tudi več Američanov, izročila dva ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem obsojena. Biden se je premierju Golobu zahvalil za podporo in njegovo odločno vodenje, ki je to omogočilo.

"Z malo pomoči s strani pravih prijateljev ni nič nemogoče," pa je ob začetku srečanja z Bidnom dejal Golob, ki je prav tako poudaril pomen sodelovanja z ZDA pri izmenjavi zapornikov. Obisk v ZDA po njegovem prepričanju pomeni izraz ugleda Slovenije in njene zunanje politike v zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje tudi nestalno članstvo države v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu

Golob in Biden sta se najprej sestala v Ovalni pisarni, sledilo je krajše bilateralno srečanje voditeljev, nato pa pogovor med delegacijama Slovenije in Združenih držav Amerike. Golob se je pred srečanjem vpisal tudi v knjigo gostov, kjer je zapisal: "Ta obisk je izkaz zaupanja in prijateljstva, ki smo ga med največjo izmenjavo ujetnikov po drugi svetovni vojni zgradili tako osebno kot med Slovenijo in Združenih državah Amerike. Naš dosežek je dokaz, da ni nič nemogoče."
 
Sogovornika sta se dotaknila pomembnih regionalnih vprašanj, med drugim razmer na Zahodnem Balkanu in širitve EU. Golob je omenil kandidaturo slovenske kandidatke za komisarko Marto Kos za resor, ki ne bo pomemben le za širitev temveč tudi za povojno obnovo Ukrajine. Biden se je zahvalil Golobu za neprekinjeno pomoč Ukrajini, ki mu je zagotovil, da bo Slovenija s pomočjo in podporo tudi nadaljevala. V pogovoru sta se dotaknila tudi razmer na Bližnjem vzhodu, kjer je sta se strinjala, da bo nujno potrebno povezati ameriška in evropska prizadevanja za deeskalacijo na Bližnjem vzhodu in vzpostavitev humanitarnih koridorjev za dostavo humanitarne pomoči tako v Gazo kot v Libanon. Pri bilateralnih odnosih pa je bilo doseženo soglasje o tem, da se kar najhitreje pristopi k izvedbi projektov, ki zadevajo sodelovanje na področju znanosti, raziskav, umetne inteligence in vesoljskih tehnologij.  

Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu
 
Premier je po srečanju na kratko povzel srečanje z ameriškim predsednikom: "Najprej bi se rad zahvalil predsedniku Bidnu, prijatelju Joeju, za čas, ki nam ga je namenil, ne samo danes, ampak tudi v preteklosti. Predvsem pa bi se rad zahvalil za njegovo prijateljstvo in zaupanje, ki ga zmeraj izkazuje do Slovenije. Verjamem, da bo tudi zaradi tega naše sodelovanje v bodoče še boljše." Izpostavil je, da je današnji delovni obisk pri ameriškemu predsedniku Bidnu odlična priložnost ne le za iskreno izmenjavo mnenj o najbolj perečih svetovnih problemih, temveč tudi za poglobitev odličnega sodelovanja med Slovenijo in Združenimi državami Amerike. "Skupna ugotovitev je, da takrat, ko temeljijo odnosi na prijateljstvu in na zaupanju ni nič nemogoče. Dokaz je tudi to, da se dve tako različni državi enakopravno pogovarjata o prihodnosti," je dejal Golob. 
 
"Verjamem, da bo imela Slovenija, tudi zaradi tega obiska, v bodoče odprta marsikatera vrata in da bomo to priložnost vsi skupaj, naše gospodarstvo, raziskovalci in naši umetniki ustrezno izkoristili,” je izjavo zaključil predsednik vlade. 

Foto: Kabinet predsednika vlade RS Robert Golob na obisku v Beli hiši pri predsedniku Joeju Bidnu

Voditelja Slovenije in ZDA sta se sicer v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, tokraten sestanek pa je prvi v Beli hiši. Golob je tudi prvi predsednik slovenske vlade po 18 letih, ki ga ameriški predsednik gosti na delovnem obisku.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:13 22. Oktober 2024.

    In sedaj Janez čaka, da lahko čestita Trampu za zmago na volitvah in upa, da ga ta povabi k sebi …

  • 22:46 22. Oktober 2024.

    Puklasti je baje zaprosiil za avdienco pri papežu! Mu je odpiral,da komunistov ne sprejme!

  • 19:20 22. Oktober 2024.

    Fašist Janša si spet od ihte puli namišljene lase in na mestu cepeta.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.