Beg starejših na zavod

Foto: Žurnal24 Več kot sto delavcev družbe SGP Zasavje Invest se lahko od danes prijavi na zavo
V ponedeljkovi ljubljanski izdaji Žurnala24. Upokojevanje. Decembra se je na zavod za zaposlovanje prijavila tretjina vseh starejših od 53 let, ki so se prijavili lani.
Oglej si celoten članek

Po zadnjih, še neuradnih podatkih se je decembra na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje v območni enoti Ljubljana prijavilo 1.475 iskalcev zaposlitve, ki so starejši od 53 let. To je dobra tretjina vseh starejših, ki so se lani prijavili na zavod.

Po novem na zavod

Od januarja. Zaradi novega zakona o trgu dela se bodo lahko na zavod prijavljali delovno aktivni in neaktivni, študenti, ki iščejo zaposlitev, ljudje v času odpovednega roka, tisti, katerih delo bo postalo nepotrebno, in zaposleni za določen čas, ki se jim bo pogodba iztekla čez tri mesece. Tudi zanje bodo pripravili zaposlitveni načrt.

Za primerjavo – novembra se jih je prijavilo le 487, v vsem letu 2010 pa skupno 2.727. Število starejših na zavodu se je sicer začelo povečevati že predlani, ko se jih je v prvih 11 mesecih leta prijavilo za 68 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2008.

V prvih 11 mesecih lani pa je bilo število prijavljenih glede na predlani večje za še 12,2 odstotka. Konec decembra je bilo na ljubljanskih zavodih za zaposlovanje tako prijavljenih skupno 7.437 iskalcev zaposlitve, starejših od 53 let.

Letos še več kot lani
“Vsi se bojijo nove pokojninske zakonodaje. Mislijo, da bo, če bodo šli zdaj kot starejši na zavod, zanje veljala še stara pokojninska zakonodaja,” je povedala direktorica ljubljanske enote zavoda Barbara Vrtačnik.

Dodala je, da je tudi leta 2006, ob zadnjih spremembah pokojninske zakonodaje, veljalo, da so se starejši iskalci zaposlitve, ki so izpolnjevali pogoje za upokojitev ob izteku prejemanja nadomestila, upokojevali po starih pogojih.

“Veliko pa jih prihaja tudi zato, ker delovna mesta v podjetjih, v katerih je preveč zaposlenih, prepuščajo mladim,
” je pojasnila Vrtačnikova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.