Banke uvedle spremembo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Večina bank se je odločila za spremembo, ko je Evropska centralna banka premaknila obrestne mere za sredstva bank v pozitivno območje.
Oglej si celoten članek

Večina bank v Sloveniji je ukinila ležarino za visoka stanja na računih strank. Nadomestila za to so nekatere banke pravnim osebam začele zaračunavati leta 2016, fizičnim osebam pa lansko pomlad.

Z avgustom so nadomestila za visoka stanja na računih ukinili v NLB, Novi KBM in SKB banki. Za pravne osebe sta jih ukinili Gorenjska banka in Sparkasse, ki jih za fizične osebe nista uvedli. Za fizične osebe pa jih je odpravila Deželna banka Slovenije.

Evropska centralna banka (ECB) je julija dvignila obrestno mero za sredstva bank za 0,50 odstotne točke in je sedaj pri nič odstotkih. V negativnem območju je vztrajala od junija 2014.

Ležarine za visoka stanja na poslovnih računih so banke začele zaračunavati leta 2016. Ležarine za visoka stanja na računih fizičnih oseb sta aprila 2021 kot prvi uvedli NLB in SKB, sledila jim je večina večjih bank. Meja zanje se je postopno spustila na 100.000 evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:21 1. Avgust 2022.

    Banke so največji lopovi. Ko je bil euribor negativen nula + ležarina, sedaj pa so nas blagoslovili pri 11% inflaciji …

  • 09:56 1. Avgust 2022.

    Ukinili so ležarino,po drugi strani pa enormno dvigujejo obresti na kredite-poštenjaki zaslužkarski....

  • 09:18 1. Avgust 2022.

    Kdaj nas bodo banke nehale lupiti in zopet uvedle obresti za denarne depozite. Inflacija dosega dvomestne cifre, obresti na denar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.