Bajuk: Sloveniji se obetajo novi prihodki

Foto: Žurnal24 Finančni ministri EU so končno dosegli dogovor o paketu DDV.
Finančni ministri EU so na zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o paketu DDV in potrdili izjeme. Bajuk je ob tem dejal, da se Sloveniji obetajo novi prihodki.
Oglej si celoten članek

Slovenski minister za finance Andrej Bajuk je v Bruslju po zasedanju finančnih ministrov EU ocenil, da se Sloveniji po letu 2015 na osnovi sprejetega kompromisa o paketu DDV obetajo novi prihodki. Koliko bi lahko znašali, še ni znano, gre pa za ozek segment storitev. Dejal je tudi, da država od sedanjega sistema davka na dodano vrednost na področju elektronskih storitev in radijskega ter televizijskega oddajanja ni imela nič.

Nova zakonodaja od leta 2015
Luksemburg je doslej paketu DDV nasprotoval glede storitev, opravljenih fizičnim osebam v drugih državah članicah EU. Junija letos je pristal na predvidene spremembe DDV, ko bi bile storitve, ki jih opravijo davčni zavezanci drugim davčnim zavezancem (business to business - B2B), obdavčene v kraju, kjer ima sedež naročnik in ne podjetje, ki opravlja storitev. Sedaj je Luksemburg pristal še na dogovor, da to velja tudi v primeru storitev, ki jih davčni zavezanci opravijo potrošnikom v drugih državah članicah EU (business to consumer - B2C).

Ker bodo čezmejne storitve obdavčene v državi, kjer je storitev dejansko opravljena, bo to za države, od koder so tovrstne stortive naročali, pomenilo nov davčni prihodek. A to bo možno šele po letu 2015, saj je Luksemburg vztrajal, da če pristane na nov sistem, potrebuje nekaj časa, da se nanj pripravi.

Potrjene tudi izjeme
Druga vroča davčna tema zasedanja so bile izjeme glede nižjega DDV. Države so podprle podaljšanje nižje stopnje DDV za Slovenijo, Češko, Poljsko, Ciper in Malto, in sicer za različne storitve. V Sloveniji bo nižji DDV ostal pri pripravi jedi v restavracijah in gradnji, obnovi in vzdrževanju stanovanj. Ob tem je Bajuk Evropski komisiji nakazal, da želi Slovenija kot prihodnja predsedujoča EU čim prej videti dokument, ki bo davčne izjeme obravnaval celostno. Komisija naj bi ga razgrnila prihodnje leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.