Arso podal to opozorilo glede hitenja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekatere, ki sos prehitevali že prej, lahko močno skrbi, pravijo na Arsu.
Oglej si celoten članek

Agencija za okolje svari glede prehitevanja s setvijo. V objavi na svoji spletni strani pojasnjujejo, da so temperature tal močno odvisne od nihanja temperature zraka, nanje pa vpliva tudi tip tal, vlažnost tal, lega, rastlinski pokrov, spreminjajo pa se tudi z globino talnega profila. Vso zimo so bila tla toplejša od dolgoletnega povprečja.

Povprečne temperature tal v setveni globini so bile v marcu na Primorskem med 9 in 10 stopinjami Celzija ter med 7 in 8 stopinjami drugod po državi. Ob prehodih hladnih zračnih mas ob koncu marca in v začetku aprila pa so se kmetijska tla v setveni globini precej ohladila, ponoči pod 5 stopinj, čez dan pa so se ogrela le do okoli 10 stopinj.

xxx

Nevarnost, da seme strohni

"Če smo, prezgodaj navdušeni nad visokimi temperaturami v marcu, že sejali, nas sedaj lahko skrbi, kdaj bo seme vzkalilo," izpotavljajo na Arsu in nadaljujejo, da ima vsaka rastlina oziroma njeno seme za kalitev in vznik svoje toplotne zahteve. Od njih je odvisno kako hitro bomo po setvi lahko ugledali mlade vznikle rastlinice. Številne »naše« zelenjadnice teoretično kalijo tudi pri razmeroma nizki temperaturi tal, a v takem primeru potrebujejo veliko časa za vznik, zato je nevarnost, da bo seme strohnelo velika.

V zadnjih dneh so tla spet nekoliko toplejša, temperature v setveni globini pa se gibljejo med 12 in 15 stopinjami (20 na Primorskem) podnevi, ponoči se še vedno ohladijo pod 5 stopinj (10 na Primorskem). V prihodnjem tednu ponovno pričakujemo ohladitev, zato s setvijo ne hitimo. Sadike, ki smo jih že posadili, pa ob kritičnih razmerah prekrijmo, da jih bomo obvarovali pred škodljivim vplivom mraza.

Prognoza Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca aprila

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:59 11. April 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.