Arso zaostril opozorilo, trajalo bo dolgo, najhuje bo v petek

Foto: Saša Despot vročina Foto: Profimedia vročina
Arso: V naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku. Temperatura bo po nižinah vsak dan nad 30 Celzija.
Oglej si celoten članek

Agencija RS za okolje (Arso) je za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur, ko bo popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Veljalo bo takorekoč za celotno Slovenijo.

Foto: Arso

Kot je za STA dejala Veronika Hladnik Zakotnik iz Arsa, višek vročine v tem tednu pričakujemo v petek, ko se bodo temperature po nižinah gibale vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo na območju Bele Krajine in na Goriškem.

Za hrvaško obalo, kjer je trenutno ogromno Slovencev, je za jutri izdano rdeče opozorilo.

"Letošnje poletje je bilo do sedaj z vročino precej prizanesljivo. V mesecu juniju smo imeli dva vročinska vala, ki pa sta bila kratkotrajna. Večkrat smo bili pod vplivom sveže atlantske zračne mase, zato tudi padavin ni manjkalo," dodajajo na agenciji. 

Julij bo verjetno precej bolj vroč

Kot so zapisali, bo mesec julij zelo verjetno precej bolj vroč. Nad Evropo bo kar nekaj časa vztrajala podobna vremenska situacija. Nad zahodno Evropo bo dolina s hladnim in nestabilnim zrakom v višinah, nad Sredozemljem, Balkanom in vse do vzhodne Evrope pa bo vztrajal greben z zelo toplim zrakom. Naše kraje bodo višinske motnje občasno le oplazile. Padavine bodo kratkotrajne in krajevnega tipa. Nekaj več možnosti za krajevne plohe in nevihte bo jutri (v sredo) popoldne in v soboto.

Arso: Večji del dneva bo vročinski stres visok, za krajši čas tudi zelo visok.

Že se je začel dolgotrajen vročinski val.

Sicer se je vročinski val začel že danes. Danes zjutraj se ponekod temperatura ni spustila pod 20 °C, še navaja Arso. Najbolj vroče je na Primorskem, kjer piha šibka burja. Ob 11. uri je bilo v Kubedu in v Biljah 32 °C, v Kopru in Podnanosu 31 °C, v Vedrijanu, Godnjah in Metliki pa 30 °C. Vročino spremlja tudi visoka vlaga, ki bo vztrajala tudi v prihodnjih dneh. Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku. 

xxx

Temperatura bo po nižinah vsak dan nad 30 °C, najbolj vroč dan v tem tednu bo v petek, ko bo temperatura od 31 do 35, v vzhodnih krajih lahko tudi do 37 °C. Tudi ponoči se marsikje ne bo ohladilo pod 20 °C. Le za kakšno stopinjo manj vroče bo ob koncu tedna, ko se bo povečala možnost za posamezne nevihte. Vročina se bo zelo verjetno nadaljevala tudi v prihodnji teden.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:41 10. Julij 2024.

    Španci imajo dovolj turistov, zato raje dvakrat premislite, še posebno če bi radi to poletje obiskali Barcelono. Tamkajšnji protestniki so …

  • 18:53 9. Julij 2024.

    Poljska se pospešeno modernizira tudi s postavitvijo dodatnih petih 'vremenskih postaj'? To bo še suš, poplav in toče.....naši vremenarji bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.