Anonimno proti Laškemu

Foto: Žurnal24 časopis delo bobo
Vlada je odločbo ministrstva za kulturo, s katero je to izdalo soglasje družbi Firma Del za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža Dela, razveljavila na predlog anonimnega predlagatelja.
Oglej si celoten članek

Vlada je minuli četrtek sprejela sklep, s katerim odločbo ministrstva za kulturo o podelitvi soglasja k pridobitvi lastninskega deleža v gospodarski družbi Delo, ki je bilo izdano na osnovi vloge Firme Del iz Laškega, razveljavila na predlog anonimnega predlagatelja po preučitvi vseh okoliščin, so sporočili z ministrstva za kulturo. Ministrstvo je družbi Firma Del, nekdanjemu Talisu, soglasje za pridobitev več kot 20-odstotnega deleža Dela izdalo četrtega septembra 2007. Na osnovi tega bi Pivovarna Laško lahko prenesla delnice Dela na Firmo Del.

Predlog anonimnega predlagatelja navaja, da je bila navedena odločba, s katero ministrstvo za kulturo podeljuje soglasje Firmi Del za pridobitev stoodstotnega deleža v Delu, nezakonita. Delo je namreč izdajatelj medijev Delo in Slovenske novice, ki sta splošno-informativna tiskana dnevnika, 58. člen zakona o medijih pa določa, da se izdaja soglasja zavrne tisti osebi, ki bi s pridobitvijo deleža sama ali skupno po povezanih osebah imela prevladujoč položaj na trgu, tako da bi število izvodov njenih dnevnikov preseglo 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošno-informativnih tiskanih dnevnikov v Sloveniji, ki izhajajo najmanj trikrat na teden.

Na odločitev vlade so se Laščani že odzvali. Čeprav soglasja za prenos delnic niso izkoristili, menijo, da vlada z odločitvijo krši zakonodajo, zato bodo proti njej zaradi nezakonitega in napačnega tolmačenja zakona o medijih iz načelnih razlogov vložili tožbo, napovedujejo v Laškem. Po njihovem mnenju bi namreč vlada odločbo lahko razveljavila le v primeru kršitve materialnih predpisov, kar pa naj se ne bi zgodilo.

V Laškem namreč dokazujejo, da je soglasje lahko izdano tudi, če bi družba s pridobitvijo lastniškega deleža pridobila položaj na trgu, ki bi ji omogočal več kot 40 odstotkov vseh prodanih izvodov splošnoinformativnega tiska.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.