Afganistanske ženske: polite s kislino, izpuljeni nohti

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Polite s kislino, pretepene, izpuljeni nohti. Trpinčenje žensk v Afganistanu je nekaj vsakdanjega.
Oglej si celoten članek

Boleče rdeče brazgotine, ki se raztezajo čez obraz, so prva stvar, ki jo je mogoče opaziti, ko 18-letna Mumtaz vstopi v sobo. "Počutim se zelo slabo, v ogledalo se sploh ne pogledam več," pojasnjuje.

Mumtaz je žrtev prezira človeka, s katerim se ni želela poročiti. Ta pa je želel poskrbeti, da se z njo nihče več ne bo želel poročiti.

Nekega dne je na njihov dom prišlo več moških, ki so pretepli njeno družino. Na njen obraz pa je moški, ki se je z njo želel poročiti, zlil kislino, poroča CNN. "Večino telesa sem imela opečenega. Ko mi je zdravnik dal zdravilo sem se počutila, kot da so me vrgli v ogenj," pojasnjuje. 

Sahar Gul so pretepli, opekli z vrelo vodo in ji izpulili nohte, ker se ni želela prostituirati. V to jo je silil njen mož.

Njuni zgodbi ilustrirata stanje žensk v Afganistanu. To naj bi se sicer od posega ZDA izboljšalo, a še vedno je mnogo primerov, ko z ženskami ravnajo kot z drugorazrednimi bitji.

Študija iz leta 2008 je na primer pokazala, da 87 odstotkov Afganistank še vedno trpi zaradi nasilja v družini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:16 18. Maj 2012.

    Zakaj imam občutek da moški ne bodo kaznovani in da jim to vera dopušča.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.