Afera Rop tone v pozabo

Foto: Žurnal24
Jože Tanko meni, da želita Majda Potrata in Pavel Gantar Ropa obvarovati pred odgovornostjo za obtožbe, ki jih je izrekel o Janši.
Oglej si celoten članek

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je prepričan, da poskušata predsednica komisije za peticije in človekove pravice Majda Potrata ter predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar narediti vse, da bi afero Rop potisnila na obrobje. S tem želita, kot je dejal, Antona Ropa obvarovati pred odgovornostjo za obtožbe, ki jih je izrekel na račun Janeza Janše.

Komisija ni učinkovita


Tanko meni, da poskušajo afero Rop potisniti na obrobje. © BOBO

 
Po njegovih besedah komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami pri aferi, povezani s prisluškovanjem Ivu Sanaderju in Janezu Janši , ne dela aktivno, saj na to temo že dva meseca ni sklicala nobenega sestanka, čeprav so v poslanski skupini SDS predlagali kar nekaj zaslišanj. "Že 14. oziroma 19. septembra smo na komisijo vložili zahtevi za pogovore z nekdanjima predsednikoma državnega zbora, ki sta bila po zakonu o Sovi upravičena do poročil Sove v času, ko se je zgodilo prisluškovanje. Prav tako smo predlagali pogovor z nekdanjim ministrom za zunanje zadeve Ivom Vajglom in nekdanjim ministrom za notranje zadeve Radom Bohincem, ki sta bila po izjavi Antona Ropa za Mladino poleg njega samega prav tako obveščena o prisluškovanju. Predsednik komisije Pavel Gantar je zaslišanje obeh nekdanjih predsednikov državnega zbora zavrnil, seje, na kateri bi se komisija pogovorila z Vajglom in Bohincem, pa ne želi sklicati," je dejal Tanko.

Vse se, trdi Tanko, odvija z namenom, da bi se delo komisije čim bolj zavleklo in da aferi ne bi nikoli prišla do dna: "Delo na komisiji poteka zelo neodgovorno, vseskozi se zavlačuje, prisotna je pasivnost, vodenje komisije pa je takšno, da se blokira celoten proces," je dejal.

Potrata se izmika seji

Komisija je opravila pet sej, poudarja Gantar. © BOBO

 
Zelo podobna zgodba se po njegovih besedah odvija na komisiji za peticije in za človekove pravice ter enake možnosti, kjer je SDS že pred časom zahtevala, naj obravnava domnevne kršitve človekovih pravic, ki naj bi se zgodile pri prisluškovanju Janši in Sanaderju: "Predsednica komisije Majda Potrata se je dolgo časa trudila, da bi dobila kakšen pisni dokument, ki bi dokazoval, da ji seje ni treba sklicati. Po treh mesecih jo je nato le sklicala, vendar jo je ves čas vodila groteskno in na način, da bi čim bolj zaščitila Antona Ropa," je dejal Tanko.

Gantar očitke zavrača
Po besedah Pavla Gantarja je komisija ena bolj aktivnih komisij, pogovore, ki jih zahteva SDS, pa naj bi opravili na seji, ki naj bi bila med 13. in 15. novembrom.

Po Gantarjevih besedah je komisija do sedaj opravila pet sej, med njimi dve nujni in tri redne. "Prav tako so člani komisije opravili štiri nadzore na Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji (Sova), enega pri enem izmed operaterjev in enega na generalni policijski upravi. Glede na to sem prepričan, da je komisija ena izmed bolj dejavnih komisij in odborov v državnem zboru," je dejal Gantar. Po njegovem mnenju imajo Tankove izjave zato "eksplicitno politično noto", z njimi pa želijo v SDS predvsem "vplivati in pritiskati na predsednika komisije, da bi ravnal po njihovih željah in volji".

Na Tankov očitek, da Gantar ne želi sklicati seje komisije, na kateri bi se komisija pogovorila z nekdanjim zunanjim ministrom Ivom Vajglom in nekdanjim notranjim ministrom Radom Bohincem (oba pogovora so zahtevali v SDS), je Gantar odgovoril, da očitek ne drži, saj naj bi oba zaslišali že na naslednji seji. "Datum za sejo bo določen v ponedeljek, po mojih dosedanjih izkušnjah pa bi seja lahko bila nekje med 13. in 15. novembrom," je dejal Gantar.

Na seji naj bi po njegovih besedah poleg obeh nekdanjih ministrov zaslišali tudi nekdanjega namestnika direktorja Sove Boštjana Šefica, ki ga je vlada v torek razrešila dolžnosti varovanja osebnih podatkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.