Odprtje nenavadne restavracije v Albaniji je dvignilo ogromno prahu

Foto: Profimedia Trattoria Meloni Foto: Profimedia Trattoria Meloni Foto: Profimedia Trattoria Meloni Foto: Profimedia Trattoria Meloni Foto: Profimedia Trattoria Meloni Foto: Profimedia Trattoria Meloni Foto: Profimedia Trattoria Meloni
Trattoria Meloni ima kar 70 portretov italijanske predsednice vlade.
Oglej si celoten članek

V bližini centra za migrante v Albaniji, kjer bodo obravnavali prošnje za azil ljudi, ki želijo vstopiti v EU po morju, so odprli restavracijo, posvečeno Giorgii Meloni.

Trattorio Meloni, restavracijo z morsko hrano v severnem pristanišču Shëngjin, je odprl Gjergj Luca, lastnik restavracije, ki je blizu albanskemu premierju Ediju Rami. Restavracija je polna portretov Melonijeve - na nekaterih je nasmejana, na drugih resna, opaziti je tudi portrete Giorgie Meloni v najstniških letih. Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

"Ko se kuhinja, umetnost in politika združijo, lahko ustvariš čudovite stvari," je Luca povedal za AFP.

Sporni načrt, a so lokalni prebivalci vseeno zadovoljni

Meloni in Rama sta sicer načrt o migraciji, ki so ga združenja za človekove pravice označila za nezakonitega po mednarodnem pravu, a ga je EU tiho potrdila, prvič skovala lansko poletje. Meloni je obiskala lokacijo centra Shëngjin junija, preden se je restavracija odprla. Gre za enega od dveh centrov, ki naj bi v prihodnjih tednih začela obravnavati prošnje za azil. Po dogovoru, ki ga financira Italija, bodo moški, ki prečkajo Sredozemlje iz severne Afrike in jih prestreže italijanska obalna straža, odpeljani v Albanijo.

Vendar pa so lokalni prebivalci centre v veliki meri pozdravili, saj ustvarjajo delovna mesta v obubožani regiji Albanije.

Upa, da bo Giorgia Meloni kdaj obiskala restavracijo

Luca, sin slavnega albanskega igralca in tudi sam nekdanji igralec, je dejal, da ga je osebnost Italijanke očarala, označil jo je za "izjemno". Upa, da se bo vrnila, da bi poskusila njegovo hrano in občudovala njene portrete, ki krasijo vsak centimeter sten restavracije.

Vse portrete je naslikal Helidon Haliti, znani albanski umetnik. Meloni je "zelo zanimiv, močan lik in, čeprav njena politična prepričanja niso moja lastna, me to ni ustavilo pri opravljanju strastnega dela," je Haliti povedal za AFP. "Ali sem potreboval dovoljenje za slikanje njenega portreta? Ali je Andy Warhol potreboval dovoljenje za slikanje Marilyn Monroe? V postmodernizmu je to dovoljeno in mislim, da mi je z Meloni uspelo," je povedal.

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:14 25. September 2024.

    Melonijeva je uspešna desničarka. Vsekakor je za Italijo dobra predsednica, ker razume svoje naloge in cilje. Reševati bo morala energetska …

  • 21:12 24. September 2024.

    Melonijeva je zalo pragmatična predsednica in Italijanom vleče dobre poteze.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.