To je zagotovo eden lepših slovenskih gradov

Foto: Google Maps Grad Laško Foto: Google Maps Grad Laško Foto: Google Maps Grad Laško
Nekoč upravni sedež gospostva in knežje sodišče, danes dom restavracije z vrhunsko kulinariko.
Oglej si celoten članek

Laško, ki slovi po termah in pivu, ponuja tudi skrivnostno trdnjavo, ki se bohoti pod vznožjem mogočnega Huma. Do nje vodi razgledna pot ob obzidju in ponuja pogled na staro mestno jedro Laškega, na reko Savinjo in okoliške hribe.

jo poznate? Skrivnostna utrdba s prečudovitim razgledom

Grad Tabor, ki mu domačini pravijo tudi "Stari grad", je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1270. O njegovem nastanku je sicer bolj malo zapisanega. Zgradili naj bi ga za urade zemljiške gosposke in njim pripadajočega deželskega (krvnega) sodišča kmalu po nastanku laške gospoščine v 12. stoletju.

Foto: Google Maps Grad Laško Stoletja je nato pripadal Habsburžanom in njihovim družinskim plemiškim vejam. Kasnejša pričevanja dokazujejo, da je bil v lasti Celjskih grofov, ki so v njem občasno prirejali viteške igre in lovske prireditve.

Ime Tabor je dobil v času turških vpadov, ko je s svojo utrjenostjo varoval prebivalce trga. Po koncu vpadov Turkov je trdnjava dolga stoletja samevala in propadala, celovito prenovo pa je doživela v letih med 1984 in 1988, ko ga je prenovila Pivovarna Laško. Zunanjost je ohranila prvotno podobo srednjeveške utrdbe, z ohranjanjem kulturnozgodovinske dediščine pa je notranjost opremljena v duhu nekdanjih graščakov.

Pri nas Poznate ta skriti dragulj, dolga leta prepuščen propadanju?

Grad, ki je bil nekoč upravni sedež gospostva in knežje sodišče, je danes dom restravracije z visoko kulinariko Pavus, kjer ustvarja kulinarični mojster Marko Pavčnik. Na njem so možne tudi poroke in poročno slavje.

Foto: Google Maps Grad Laško Tako kot v večini gradov tudi v Laškem domišljijo burijo legende. Predvsem tista o zakopanem zakladu in brezčutnem graščaku ...

video Od njega ostale zgolj ruševine, a še zmeraj buri domišljijo

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:01 12. Maj 2024.

    Glede na naslov in fotografije sem želel napisati, da je o tem potrebno povprašati tudi chefa Marka Pavčnika, pa sem …

  • 13:42 12. Maj 2024.

    Zelo lep grad. Še strinjam z naslovom članka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.