Kranjsko klobaso so opisali kot jed, od katere lahko vsak ljubitelj mesnin postane odvisen, njen dimljen okus pa jo naredi edinstveno.
"Kranjska klobasa nosi oznako Zaščitena geografska označba in, ki je umeščena v kontekst evropskih shem kakovosti, je potrošnikom omogočeno prepoznavanje evropskih standardov kakovosti," dodajajo v STO.
Zaščita proizvoda z geografsko označbo pomeni, da mora vsaj eden od proizvodnih postopkov potekati znotraj določenega geografskega območja, medtem ko surovina za proizvodnjo lahko prihaja izven tega geografskega območja.
Ob tem so izpostavljene posebne lastnosti proizvodnje kranjske klobase in nadzor kakovosti, kar izdelkom iz evropskih shem kakovosti zagotavlja zajamčeno kakovost in avtentičnost, prav tako pa lahko njeno poimenovanje smejo uporabljati le certificirani proizvajalci. Njena zgodovina in poimenovanje segata v začetek 19. stoletja, v čas avstro-ogrske monarhije – klobaso so takrat poimenovali Krainer Wurst oziroma klobaso s Kranjskega.
Prvi je španski gaspačo
Na seznamu so se med drugim znašli še dunajski zrezek in grška musaka, prvo mesto pa je osvojil španski gaspačo. Gaspačo je mrzla španska juha, ki jo vsak Španec pripravlja malo po svoje.
Pripravimo ga iz paradižnikov, paprike, kumar in kruha, ki jim poljubno dodajamo še ostale sestavine. Je pa jed znana tudi iz literature. Gaspačo je denimo redno jedel Don Kihot, ki ga je pripravljal oproda Sančo Pansa.
a celo od klobase rataš odvisen, ... meni pa dohtarji stalno bluzijo da lahko postaneš odvisen od nekaterih tablet, od …