Skrivnostna vasica za romantike

Foto: Ivana Žigon Štanjel Foto: Jošt Gantar Štanjel Foto: Ivana Žigon Štanjel Foto: Ivana Žigon Štanjel
Na izlet v eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru.
Oglej si celoten članek

V sklopu predstavitev krajev po Sloveniji, ki so vredni vsaj enodnevnega obiska, bomo tokrat predstavili romantično vasico in eno najstarejših naselij na Krasu. Govorimo seveda o Štanjelu, ki s svojo edinstveno veduto ne razočara prav nikogar. Obnavljajo ga že več desetletij in je ena vodilnih turističnih destinacij na Krasu ter bližnji okolici.

Foto: Ivana Žigon Štanjel

Štanjel je iz Ljubljane oddaljen malo manj kot 90 kilometro, pot pa nam približno vzame uro. Na griču Turn se slikovito razprostira terasasto grajena vas, ki privablja pogled s svojimi znamenitimi stavbami. Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev sv. Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so najbolj prepoznavna stavbna dediščina starega naselja, ki že tisočletja spreminja svojo podobo in hkrati ohranja resnično dušo Krasa. Vas, ki je ime dobila po zavetniku cerkve, svetem Danijelu, je v mnogih pogledih edinstven kulturni spomenik.

izlet Kjer mineralna voda pozdravi bolezni

Ob obisku moramo nujno doživeti in videti tudi nekatere druge tipičične znamenitosti, kot je Kraška hiša, ki je pokrita s kamnitimi škrlami. Skromna nadstropna kraška hiša, ki odraža značaj ljudske arhitekture, je urejena v obnovljeni, domnevno najstarejši stavbi, t.i. 'romanski' hiši. Hiša je bila po vsej verjetnosti sezidana v 14. ali 15. stoletju, zbirka pa je posvečena materialni ljudski kulturi Krasa. 

V letošnjem letu si lahko obetamo tudi nekatere novosti z vidika turistične ponudbe. Na TIC Štanjel so nam dejali, da je zaživela ustvarjalna delavnica Po Spacalovih stopinjah, ki vključuje raziskovanje in sprehod po ozkih ulic Štanjela. Ta nas popelje v svet slikarja in grafika Lojzeta Spacala. V Grajžarjevi ustvarjalnici (ateljeju) pa sledi odtiskovanje linoreza. Nastalo grafiko lahko odtisnete v dveh izvodih in odnesete s seboj. 

Foto: Jošt Gantar Štanjel Druga letošnja posebnost je Čebelarska poezija, v sklopu katere se s kolesom zapeljemo med cvetočimi travniki, kjer za blagovno znamko Kraški med nabirajo pridne čebele. Ogled lahkotnega kolesarjenja v dolino Branice vodi čebelar, ki nas popelje v svet čebelarjenja in medenih dobrot.

Kot tretjo pa lahko izpostavimo še delavnico Kmetovalec za en dan, kjer na Biodinamični kmetiji Kamnarjevi pomagate pri vsakdanjih opravilih, hranjenju živali in delu na vrtu. Skupaj boste pripravili malico in kosilo. Vse iz domačih sestavin.

izlet Tu lahko opazujete medveda

Nikakor ne smemo izpustiti niti priložnosti za raziskovanje kraške pokrajine, kjer najdemo veliko posebnosti, kot so žlebiči, škraplje, griže, kamnite gobe ... Vse te večje in manjše oblike kraškega površja se izoblikujejo iz apnenca. Oblikujejo ga dež, veter in sonce. Pokrajina je valovita zaradi dolin, uval, vrtač, ki dajo pokrajini pestrost in razgibanost. Tudi podzemlje je pestro, kar se odraža v številnih kraških jamah, ki je izoblikovala voda, ki ponika v votlo podzemlje. Jame so bogate z različnimi sigovimi tvorbami, v njih pa najdemo tudi različne skalne oblike in sedimente.

Podate pa se lahko tudi na Fabianijevo pot, tj. mreža sprehajalnih poti med Štanjelom in Kobdiljem, kjer lahko na označenih točkah občudujemo dela velikega arhitekta in nekdanjega župana Maksa Fabianija. Med pomembnejša Fabianijeva dela v Štanjelu sodita tudi obnova Ferrarijeve vile in zasnova Ferrarijevega vrta s parkom, ki v Sloveniji velja za najpomembnejšo parkovno ureditev iz časa med obema vojnama.

Na račun pa boste prišli tudi vsi ljubitelji kulinaričnih doživetij, saj je to območje znano po svoji okusni lokalni kulinariki in vinu. Kot pravijo, čas teče na Krasu počasi, in počasi se kuhajo tudi kraške jedi. Recepti prehajajo iz roda v rod, gospodinje pa jih ustvarjalno žlahtnijo. Slovanska, germanska in romanska kuhinja se tu prepletajo že stoletja. Vsak praznik ima svoje pecivo, izmed katerih zagotovo izstopajo kraški štruklji, potica in štrudelj. Divjačina ter jagnetina se tu pripravljajo na tisoč in en način. V hladnih dneh, ko burja brije, nas prijetno ogrejejo juhe in mineštre. Krasa pa ne moremo spoznati preden okusimo pravo kraško joto, mineštro iz kislega zelja in repe, krompirja in fižola.

Predstavnica Turistično informacijski center Štanjel vsem domačim gostom ogled Štanjela priporoča: "Ker je na Krasu lepo. Je narava, mir, kulturna dediščina, male avtentične vasice, domači izdelki, preprosti ljudje, ni gneče in hrupa, veliko je prostora in stvari za raziskovat. Ponudniki so manjši in stik z njimi je bolj pristen."

V Sloveniji Tu se nahaja čudovit izvir v obliki penastih slapov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 01:05 15. Junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke -- www.Hosset.Com

  • MK
    14:53 14. Junij 2020.

    mah ... ene kave nimaš kje spit, če pa nisi napovedan te pa še v gostilno ne vzamejo ... če …

  • 14:26 14. Junij 2020.

    Kras je najlepši! Pri Sandri v Coljavi pa je daleč najboljša hrana.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.