Hrvaška bo v tretji fazi popuščanja ukrepov ob epidemiji covid-19 z 11. maja odprla gostinske objekte v nastanitvenih zmogljivostih, vendar le za uporabnike nastanitev. Na spletnem portalu Index.hr so se pogovarjali z Veljkom Ostojićem, direktorjem Hrvaške turistične zveze (HUT), saj njegovo združenje združuje največje hrvaške hotelirje.
Ostojić je pojasnil, kaj lahko turisti pričakujejo poleti. Kako bodo morali hoteli v prihodnosti delovati glede na epidemiološke razmere s koronavirusom. Prepričan je, da bi lahko z dodatnimi ukrepi gostom ponudili občutek varnosti. Največje spremembe v hotelih bodo v restavracijah, na recepciji, v barih.
Konec brskanja po solatah
Na recepciji bodo na voljo razkužila. Kar zadeva restavracije hotelirji predlagajo, da gost ne pride v neposreden stik s hrano. Glavno jed in toplo predjed bi pripravili neposredno pred gostom. Še vedno bodo mize s solatami in sladicami, a bodo že pripravljene. To pomeni, da se bodo solate in sladice zapakirale na način, da gost ne bo brskal po solatah s solatnim ročajem, ampak bo le vzel paket.
Čakajo na navodila glede klora v vodi
Ležalniki bodo razkuženi na hotelskih plažah, treba bo paziti na socialno distanco. Po mnenju Ostojića bi moral vsak hotel določiti pravila obnašanja. Glede uporabe hotelskih bazenov omenja še varno plavanje. Navodila za to pravi, čakajo s strani epidemiologa, vendar poudarja, da bodo vodo v bazenih vzdrževali tako, da bo sprejemljiva za goste in da bo ubila virus. Klor dodaja, ubija virus, vendar je treba videti, koliko ga je treba vnesti, da bodo gostje zdravi.
Za razkuževanje ležalnikov in nadzor ljudi na plažah bo treba zaposliti več ljudi, je za Index povedal sogovornik. Ko gre za hotelske plaže, bo treba nadzorovati število ljudi na plaži.
Realen pogled
"To, kar izjavljam, izhaja iz današnjega vedenja. Nihče ne ve, kako bo 1. julija in 1. avgusta, ko bo turistična sezona na vrhuncu. Stvari se lahko spremenijo že zdaj, saj se spreminjajo iz dneva v dan. Ministrstvo za turizem pripravlja sestanek hotelirji bodo vedeli, kako delati, kakšna bodo navodila. Najhuje bi bilo odpreti vse in nato vse zapreti," je dejal Ostojić in dodal, da se hoteli ne bodo odprli, če bodo ukrepi bolj podobni življenju v bolnišnici in ne hotelu.
"Bodimo realni. Glavna sezona je daleč. Radi bi vedeli, kaj storiti v hotelski restavraciji, kaj pomeni socialna razdalja, koliko gostov je dovoljeno sedeti za mizo in koliko je treba mize ločiti med seboj. Vse bo zaman, če ljudje ne bodo mogli potovati po Evropi," besede Ostojića navaja Index, ki je prepričan, da bo treba prilagoditi prav vse, od parkirišča, recepcije, restavracije, bazenov, plaž, a dodaja, da je z današnje perspektive optimističen.
Ja, tudi jaz ne. Pa nikogar ne krivim za to. Tako pač trenutno je.
Jaz sem že zdaj tako potoval. Razkužilo za roke predenj se zaženeš v hrano je nekaj čisto normalnega. Raje grem …
Ne mislim potovati z razkužili, rokavicami in maskami...hvala lepa za tak dopust...