Ezster Szentirmai in Filip Tomažič, ki živita v prikupnem Solkanu, se ukvarjata predvsem s prodajo liofiliziranega cvetja, stranke pa imata po vsem svetu. Zanimanje za posušeno slovensko cvetje, ki izgleda kot sveže, je izjemno predvsem s strani Američanov. Prodajata ga tudi znani slaščičarki, ki je pripravila poročno torto Meghan Markle in princu Harryju, in tudi slovenskim kuharskim šefom, med katerimi je tudi Ana Roš.
Ezster in Filip namreč s posebno tehnologijo sušita cvetove za prehrano na način, da ti ohranijo svojo barvo, vonj in okus. Takšno cvetje je zelo priljubljeno predvsem v slaščičarstvu za krasitev tort. Cvetje tržita pod imenom Lioflor, ponujata pa še posušena zelišča in praške, gozdna zelišča, darilna pakiranja in prehranska dopolnila.
Filip, Slovenec, in Ezster, po rodu Madžarka, sta se spoznala pred osmimi leti v Ugandi in skupaj sta se podala na potovanje po svetu. V mesecu marcu, ki ga na Žurnal24.si namenjamo ženskam, se o njunem zanimivem življenju pogovarjamo z Ezster.
Kje in kako sta se s Filipom spoznala in kaj je nato botrovalo odločitvi, da bosta živela v Sloveniji?
S Filipom sva se spoznala v Jinji, Ugandi, kjer sva bivala na isti kmetiji. Bila sva le prijatelja in začela z zmenki šele leto in pol kasneje. Potovala sva kar nekaj let, nato sva se odločila priti v Slovenijo, saj sva pogrešala evropski način življenja. Prav tako sva vedela, da moje rojstno mesto, Budimpešta, ni tako primerno za življenje kot majhen Solkan.
Kakšno je bilo vajino potovanje po svetu in katera država se vama je najbolj vtisnila v spomin?
Imela sva srečo, da sva doživela številne kraje in kulture. Verjetno naju je afriški kontinent najbolj impresioniral na mnoge dobre in slabe načine. Zdaj bolj ceniva to, kar imava, in veva, da večina ljudi po svetu nima niti osnovnega.
Po drugi strani pa je bila Avstralija drugi ekstrem, kjer je bilo zelo lepo imeti razkošje, kot so javna stranišča. To je bil ogromen šok. Tudi po dveh letih življenja v Novi Gorici doživljam tesnobo, ko s svojim otrokom zapuščam hišo, ker vem, da ni nikjer javnih stranišč. Zato je obisk vsakega igrišča res nočna mora. Ne morem si predstavljati, kako nosečnice tukaj uredijo otroka.
Da. Celo leto smo živeli v majhni koči v džungli brez oken, vendar je bilo rajsko. Težavno je bilo le podnebje z ekstremno vročino in visoko vlažnostjo. Ko se je najina hči rodila v bolnišnici, je strašen tropski ciklon Niran uničeval obalo, celotna regija je ostala brez elektrike, zato smo imeli srečo, da smo bili ravno takrat v bolnišnici. Vendar se nismo nikoli bali, naravo in divje živali smo sprejeli.
Kdaj je bil tisti trenutek, ko ste vedeli, da bo vaše podjetje postalo uspešno in svetovno znano?
Oh, še vedno ne vem, ali bomo uspešni. Zagotovo smo dobro začeli, vendar je toliko stvari, ki gredo lahko narobe. Tu ima veliko ljudi zelenjavni vrt ali sadna drevesa, tako da sem prepričana, da veste, kako nepredvidljiva je lahko naša prihodnost.
S čim vse se danes ukvarjata s partnerjem?
Sedaj se osredotočamo na gojenje mini vrtnic, ki jih nato liofiliziramo in pošiljamo različnim domačim pekovom in slaščičarjem. Zelo pomembno nam je tudi, da eksperimentiramo in preizkušamo vse, kar lahko, in vidimo, kako se cvetje liofilizira.
Kako ste se počutili, ko je začela od vas kupovati cvetje celo slaščičarka, ki je naredila poročno torto Meghan in Harryju?
Bili smo presrečni, saj je to res pomenilo, da smo uspeli pokazati nekaj novega celo najbolj inovativnim ljudem v industriji. Seveda tega ne bi mogla storiti brez velike pomoči Katje Kogej, ki mi je pokazala neverjeten svet burbonskih vrtnic.
Kakšni so cilji za naprej?
Res bi si želela imeti dovolj velik vrt, da bi lahko zadostila povpraševanju po užitnih cvetlicah, zlasti mini vrtnicah. Bilo bi fantastično videti več turizma, ki bi prihajal v Novo Gorico, mesto vrtnic. Ker je res čudovita lokacija s čudovitim podnebjem in nečim posebnim za ponuditi.
anja.scuka@styria-media.si
Seveda je vrtnica kultna roža in jo je zato najlažje prodati. Za razvojni in tržni izziv pa lahko poizkusite z …