Nov primer vandalizma v naravi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Očitno grafitiranje in označevanje javne lastnine ni le problem mest – trend se je v zadnjem letu preselil tudi v naravo.
Oglej si celoten članek

Po tem, ko so v začetku aprila nepridipravi kamne ob poti na Nanos popisali z rdečo barvo in lepili plakate ter se čez en mesec spravili še na Vojkovo kočo, pri Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) poročajo o novem primeru vandalizma.

okolje Tega nikar ne počnite v Triglavskem narodnem parku

Na družbenih omrežjih so pisali o nedavnem početju vandalov, ki so pustošili po Soški poti. Početje so že prijavili policiji, obiskovalce pa opozarjajo, da modre pike in puščice na omenjeni poti niso uradne oznake poti, pač pa sledi domnevnega vandalizma, na katere so njihovi sodelavci naleteli med pregledom poti.

"Uradne in veljavne oznake, ki izključno pohodnike varno in zanesljivo vodijo po Soški poti, so nameščene na stebričkih in označene z logotipom Triglavskega narodnega parka. Po zadnjih deževjih smo nanje na delih, kjer so naplavine, namestili še opozorila o nevarnostih na poti," pišejo pri JZ TNP, ki tovrstno početje ostro obsojajo. "Ne gre le za skrunitev narave in kulturne krajine, pač pa tudi za zavajanje obiskovalcev, kar bi jih lahko interpretacija nepooblaščenih označb privedla v nevarnosti," so jasni.

xxx

V zapisu naprošajo vse, ki kaj vedo o izvoru modrih pik in puščic na Soški poti, to sporočijo pristojnim. Za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot deset tisoč kilometrov, poleg tega še okrog dva tisoč kilometrov turnokolesarskih poti, bdi Planinska zveza Slovenije (PZS).

Foto: Manca Ogrin markacija Za markacije skrbi 900 markacistov, ki planinske poti markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno za dobro vseh planincev. Registrirani markacisti so v preteklem letu za delo na planinskih poteh, namenili skoraj 37 tisoč prostovoljnih ur. 

Slovenija Ostali so brez besed: "Ko misliš, da si doživel v hribih vse ..." Popotnik Po krožni kolesarski turi ob Soči

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 04:26 10. Oktober 2024.

    Kaj ljudem dogaja, da se spravijo uničevati naravo!?

  • 19:27 9. Oktober 2024.

    Država se sploh ne zaveda, kakšno škodo nam delajo ti vandali. Poglejte si staro Ljubljano, ne vidiš fasade, ki ne …

  • 18:57 9. Oktober 2024.

    Bo treba z zavoda lenuhe nagnat da opravljajo javna dela.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.