Na Kitajskem jih že imajo – jih bomo kmalu imeli tudi v Sloveniji?

Foto: Profimedia Kitajska Foto: Profimedia Kitajska
Na Kitajskem so se spomnili načina, kako se lahko ljudje brez truda povzpnejo na vrh hriba in uživajo v razgledu.
Oglej si celoten članek

V kraju Zhengzhou v kitajski provinci Henan so konec leta 2019 zgradili 518 metrov dolge tekoče stopnice. Po njih se lahko obiskovalci, ne da bi prelili kapljo znoja, na vrh gore Fuxi povzpnejo v pičlih 12 minutah, poroča britanski časopis Daily Mail.

Bohinj Domačini na nogah: "Nekateri se na pravila požvižgajo!"

Glavna ideja omenjene investicije, ki je stala približno dva milijona evrov, je, da lahko ob razgledih uživajo tudi ranljive skupine, ki tega sicer ne bi mogle doživeti. Medtem ko nekateri zamisel pozdravljajo, se drugim porajajo dvomi, če temu sploh še lahko rečemo pohodništvo. Določeni so kritični tudi do pretiranega posega v naravo, ki je potreben za izgradnjo tako velikega projekta.

"To je le začetek. Še malo pa bodo tekoče stopnice vodile tudi na vrh Mount Everesta," se je glasil le eden izmed komentarjev nasprotnikov izgradnje tekočih stopnic. Te na Kitajskem niso osamljen primer, saj so jih začeli graditi tudi po drugih mestih po državi. Želijo si, da bi tudi otroci, starejši in ljudje z zdravstvenimi težavami imeli možnost uživati v prekrasnem razgledu.

@adventureul Is this the future of hiking?! 🎥: Newsflare #adventure #travel #china #mountain ♬ original sound - UNILAD Adventure

Kaj pa Slovenija?

Na Planinski zvezi Slovenije, ki si z različnimi projekti in prizadevanji želijo omejiti človeški vpliv na naravo, tovrstnim projektom niso naklonjeni in o gradnji stopnic na vrhove ne razmišljajo.

Foto: Profimedia Kitajska Po njihovih besedah takšnih pobud s strani obiskovalcev slovenskih hribov še niso prejeli. "To niti ni v skladu z usmeritvijo planinske organizacije, saj hodimo v hribe zaradi rekreacije in sprostitve in k temu tudi spodbujamo," so jasni na Planinski zvezi Slovenije.

Slovenija Strokovnjak bi uvedel kvote za obisk Triglava

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:47 5. Oktober 2024.

    V naših hribih imamo vse prevečkrat od pomladi do jeseni že zu fuss obiskovalcev čez glavo, kaj bi šele bilo …

  • 10:04 5. Oktober 2024.

    Upam in želim, da ne. Saj imamo noge zato, da hodimo.

  • 09:57 5. Oktober 2024.

    Imeli jih bomo,če nam jih naredijo kitajci,mi bi jih gradili 200 let

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.