Stanovanjski kredit: Obrestne mere spet dol, ta banka je najcenejša

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Banke fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite znižujejo že skoraj eno leto. Preverili smo obrestne mere, katera banka je zdaj najcenejša in kakšne so razlike med bankami.
Oglej si celoten članek

Skupaj z nižanjem ključnih obrestnih mer, za zadnje znižanje se je evropska centralna banka odločila sredi septembra, pada tudi vrednost Euriborja. Na dan 2. oktober se je njegova vrednost spustila na 3,105 odstotka, kar je za malenkost več kot eno odstotno točko manj od vrednosti konec septembra lani, ko je bila ta najvišja (4,136 %). 

Fiksne obrestne mere spet nižje

Banke se nižanju ključnih obrestnih mer in tudi vrednosti Evriborja ves čas prilagajajo, ko določajo obrestne mere za kredite. Tako je večina bank ponovno znižala fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite. V primerjavi z avgustom letos je fiksne obrestne mere znižalo šest bank, pri čemer velja opomniti, da sta se od takrat SKB in Nova KBM združili v banko OTP. 

Oktobra so fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite z ročnostjo 20 let nižje od 0,1 do 0,3 odstotne točke. V primerjavi z začetkom leta pa so nižje od 0,2 pa celo do 0,75 odstotne točke. Pri 100.000 evrov glavnice to pomeni od 2500 pa do 9400 evrov manj obresti. 

V tabeli je primerjava med fiksnimi obrestnimi merami februarja in oktobra letos. Mesečne obveznosti odplačila ter glavnico s pripadajočimi obrestmi smo izračunali za 100.000 evrov vreden kredit z odplačilno dobo 20 let. 

Stroški kredita od 270 do 2500 evrov

Pregledali smo tudi stroške, ki spremljajo stanovanjski krediti.  Dodatni stroški, ki jih poleg obresti zaračuna banka, obsegajo pa stroške odobritve, cenitve nepremičnine, vodenje računa oziroma kredita, interkalarne obresti (te so, če kredit najamemo v začetku meseca bistveno višje, kot če ga najamemo proti koncu mesec), so od približno 270 evrov pri NLB, pa vse do 2500 evrov pri Gorenjski banki. Izstopajo tudi stroški pri Sparkasse, Intesi Sanpaolo, Delavski hranilnici in Unicredit Bank, zaračunajo jih od 1800 do 1900 evrov. Stroški pri OTP banki so približno 650 evrov, pri DBS pa 790 evrov. 

Foto: Anže Petkovšek Kreditna pogodba

Razlike med krediti od 1400 do 8500 evrov

Zaradi višine obrestne mere in pripadajočih dodatnih stroškov so razlike tudi v efektivnih obrestnih merah, te so od 3,45 do 4,20 odstotka, zaradi česar so razlike v končni vrednosti, ki jo kreditojemalec plača, precejšnje. Trenutno je kredit najcenejši pri NLB, kjer obresti in stroški znašajo 38.200 evrov, najdražji pa pri Gorenjski banki, kreditojemalec ga preplača za 46.700 evrov. Razlika med najcenejšim in najdražjim kreditom je skoraj 8500 evrov. Drugi krediti pa so od najcenejšega dražji od 1400 do 4000 evrov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:37 3. Oktober 2024.

    Še mal,pa bomo mi bankam plačevali obresti ,da imamo lahko pri njih denar

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.