Ko izbiramo praznično drevesce nas, ni pomembno le, kako je videti in kako veliko je, razmisliti velja tudi o njenem poreklu, materialu, iz katerega je narejena, vplivu, ki ga ima na okolje. Vsekakor pa je dobrodošle tudi nekaj praktičnosti, da bo z drevescem čim manj dela.
Naravne, domače in tuje, smrečice in jelke, drevesca v loncih, lesene, plastične. Vsaka od njih ima prednosti in slabosti, zato jih je dobro poznati, da bo odločitev lažja.
Domače posekane smrečice in jelke
Večina še vedno prisega na klasiko. To so posekane smrečice in jelke, ki so zrasle v slovenskih gozdovih, del pa jih tudi namensko gojijo prav za praznična drevesca. Če prisegate na naravno in želite v prostor prinesti značilni vonj po iglavcih, so ta drevesca zagotovo najboljša izbira.
Največja slabost naravnih smrečic je njihova kratkotrajnost v toplem in suhem prostoru. Iglice jim začnejo hitro odpadati, po kakšnih treh tednih je je več na tleh kot na vejah. To pomeni tudi precej čiščenja, ko drevesce pospravimo. Če jim izberemo podstavek, v katerega lahko nalijemo vodo, bodo zdržale nekoliko dlje oziroma vsaj iglice jim ne bodo odpadale tako hitro. Smrečico moramo na koncu razrezati in odložiti v biološke odpadke, kurjenje na prostem ali celo v peči ni primerno, ker les lahko vsebuje smole, poleg tega ni suh.
Uvožene norveške in kavkaške jelke
Med naravnimi drevesci so zelo priljubljene uvožene kavkaške in nordijske smrečice. Predvsem zato, ker so njihove veje bolj goste in na steblu bolj enakomerno razporejene, več in daljše imajo tudi iglice, zato je njihov videz privlačnejši. Zaradi gostejših in močnejših iglic je njihova obstojnost na toplem daljša.
A preden se odločite za nakup jelk s severa, morate vedeti, da so do vas prepotovale dolgo razdaljo, s čimer nikakor ne prispevajo k varovanju okolja. Poleg tega so običajno precej dražje od klasičnih domačih smrečic.
Drevesca v loncu
Še ena od naravnih izbir so drevesca v loncu. Ta naj bi bila trajnejša, torej jih bomo lahko okrasili več let zapored. Da bi se to uresničilo, je treba izbrati kakovostno rastlino z dobro vraščenimi koreninami in zanjo kasneje pravilno skrbeti. Tudi zanj velja, da na toplem ne sme biti več kot dva ali tri tedne, v tem času pa ga je treba redno zalivati. Hkrati moramo vedeti, da drevesce na toplem in potek, ko ga vrnemo ven, na hladno, doživi šok. Na toplem lahko hitro začne odganjati, ko ga vrnemo ven, pa so novi poganjki lahko zelo občutljivi na mraz, zaradi česar začne rastlina propadati. Dobro je, če mu privoščimo prehodno obdobje v prostoru z zmernimi temperaturami, da se prilagodi na ponovno vrnitev na prosto.
Smrečice iz lesa
Že nekaj leto so vse bolj priljubljene smrečice, narejene iz lesa. Tudi te lahko štejemo med naravne. Če jih primerjamo z vsemi drugimi možnostmi, imajo te največ prednosti, pomanjkljivosti pa praktično nobene, očitamo jim lahko le to, da nimajo vonja po iglavcih.
Plastične smrečice in jelke
Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …