Prenova kopalnice je s tem materialom hitrejša in brez umazanije

Foto: Pinterest
Foto: Dezzen
Večna klasika v kopalnicah ni nujno edina izbira. Namesto keramičnih ploščic lahko izberemo material, s katerim ustvarimo sodobno podobo tega pomembnega prostora v vsakem domu, hkrati pa si olajšamo čiščenje in vzdrževanje.
Oglej si celoten članek

Keramične ploščice na tleh in stenah so klasika, ki iz kopalnic zagotovo ne bo izginila. Pa vendar kopalnice postajajo vse bolj pomemben prostor v vsakem domu, zato njihovi izdelavi in opremi posvečamo vse več pozornosti. Že pred več kot desetletjem se je podoba sodobnih kopalnic precej spremenila. V novogradnjah so postale večje, svetlejše in udobnejše. Vodilni svetovni proizvajalci kopalniške opreme so vanje začeli vnašati elemente bivalnih prostorov. V trendovskih zasnovah so keramiko pogosto izpodrinili les, marmor, steklo in drugi materiali. Eden od teh, ki je v kopalnicah vse bolj pogost tudi pri nas, je mikrocement. 

Tuji mediji, specializirani za arhitekturo in notranjo opremo, pišejo, da je mikrocement material, ki je v svetu notranjega oblikovanja v vzponu, kar pripisujejo ne le njegovemu videzu, temveč številnim prednostim, ki jih ponuja. 

Foto: Pinterest kopalnica mikrocement Neprekinjeno brez fug

Mikrocement je sestavljen iz mešanice cementa, smol, aditivov in pigmentov. Zaradi takšne sestave je izjemno uporaben, lahko se nanaša na površine, hkrati je vodoodbojen, trden, odporen na obrabo. 

Uporaben je za obdelavo površin v praktično vseh prostorih, v kopalnicah pa je njegova največja prednost ta, da so površine obdelane neprekinjeno, brez fug. Prav te so namreč največja slabost keramičnih ploščic, saj se v njih zlahka nabira umazanija, čiščenje katere ni preprosto. Zaradi umazanije fuge potemnijo, hkrati pa se ustvari idealno okolje za razvoj bakterij in plesni. Vsemu temu se v kopalnici izognemo, če stene in tla obložimo z mikrocementom. 

Foto: Pinterest kopalnica mikrocement

Nanos na vse vrste oblog

Druga velika prednost mikrocementa je njegova dobra oprijemljivost na površine. Zato je lahko dobra izbira tudi pri prenovah kopalnic, saj ga lahko nanesemo kar na stare keramične ploščice. To pomeni, da pri prenovi ne bo razbijanja in odstranjevanja starih oblog, prenova pa bo potekala z manj umazanije in hitro.

Foto: Pinterest kopalnica mikrocement

Mikrocement lahko nanašamo tudi na druge materiale, na primer les, kamen, vinil ... Pred nanosom je pomembno le, da so površine nepoškodovane, torej da posamezni deli stare obloge ne odstopajo, površina pa mora biti čista, predvsem brez mastnih madežev, in očiščena prahu. Površino pa je pred nanosom treba premazati s posebno emulzijo za boljši oprijem. 

Precejšnja prednost tega materiala je tudi, da je za dobro obdelavo površine dovolj od dva do tri milimetre nanosa, kar je pri prenovah zaradi omejene višine še koko pomembno. 

Foto: Pinterest kopalnica mikrocement Različni barvni odtenki in strukture

Zaradi dodanih pigmentov lahko izbiramo med številnimi barvnimi odtenki in v kopalnici ustvarimo barvno shemo po svojih željah. Barvne odtenke lahko izkoristimo tudi tako, da na primer tla kabine za prhanje obložimo z mikrocementom druge barve, kot preostala tla v prostoru. Tako bolj vidno označimo prostor, kjer je stalno prisotna voda, s čimer zagotovimo večjo previdnost pri njegovi uporabi in preprečevanju morebitnega zdrsa. 

To pa ne pomeni, da mikrocement na tleh ni varen za uporabo, če se zmoči. Strokovnjaki priporočajo, da se na večkrat mokrih delih, posebno v kabini za prhanje in pred umivalnikom ali kadjo, izkoristi možnost oblikovanja bolj grobih struktur tega materiala. To poveča trenje in deluje protizdrsno. Če so nam ljubše gladke površine, pa se zadnji plasti mikrocementa dodajo različni dodatki in laki, ki povečajo trenje in odpornost proti zdrsu.

Foto: Pinterest mikrocement kopalnica

Preprosto vzdrževanje

Poleg tal, sten in stropa lahko z mikrocementom obložimo tudi obzidane umivalnike in kadi, police. Tako ustvarimo neprekinjeno zaključeno celoto, ki jo bomo izjemno lahko vzdrževali. Material čistimo le z vodo in blagimi čistili. Zaradi gladkih in neprekinjenih površin ne bo mest, kjer bi se nabirala umazanija ali morebiti razvila plesen. 

Mikrocement je material, ki ga bodo bolj spretni na površine nanesli sami. Pa vendar je njegova kakovostna izvedba ključna, da bo dolgotrajno odporen, kar med drugim pomeni tudi, da ne bo pokal ali celo krušil. Tako kot pri večini del in uporabljenih materialov tudi pri mikrocementi velja, da je njegova kakovost odvisna predvsem od kakovosti izvedbe. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.