Pozor! Novi dokazi o škodljivosti plinskih štedilnikov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nova študija Fielding School of Public Health kalifornijske univerze (UCLA) potrjuje, da so plinska kuhališča nevarna za zdravje ljudi.
Oglej si celoten članek

Vodilni raziskovalec Yifang Zhu pravi, da se "različne agencije pogosto osredotočajo na emisije toplogrednih plinov in vplive podnebnih sprememb, veliko manj pa na to, kako uporaba fosilnih goriv v gospodinjskih aparatih lahko negativno vpliva na kakovost zraka v zaprtih prostorih in zdravje uporabnikov." 

Dva- do trikrat večja koncentracija od dovoljene

Na kakovost zraka v zaprtih prostorih naj bi zelo, celo najbolj, vplivala prav uporaba plinskih štedilnikov, še posebej, če nimamo zagotovljenega ustreznega in zadostnega prezračevanja.  Med onesnaževalci, ki se pri tem izločajo v zrak, so ogljikov monoksid, dušikov oksid, dušikov dioksid in trdni delci. Največji sovražnik zdravja med njimi je dušikov dioksid, sprošča se ga toliko, da pogosto  "celo za dva- do trikrat presega raven, ki jo določajo standardi kakovosti zunanjega zraka in zraka v prostorih.“ 

Bolj ogroženi so otroci in ženske

Študije so odkrile močno povezavo med dušikovim dioksidom pri kuhanju s plinom in povečanim tveganjem za respiratorne bolezni. Odkrili so trdno povezavo med dušikovim dioksidom pri kuhanju s plinom in povečanim tveganjem za bolezni dihal pri otrocih, kot so astma in drugi dihalni simptomi. Izpostavljenost dušikovemu dioksidu pri otrocih in odraslih lahko povzroči še številne druge dihalne simptome, vključno s kašljem, obstrukcijo pljuč in pomanjkanjem sape. Vpliva tudi na poslabšanje astme, bronhitisa in drugih kroničnih respiratornih obolenj. 

Zaradi večje dovzetnosti in večje pogostosti kuhanja v primerjavi z moškimi je tveganje pojava omenjenih težav večje pri ženskah.

Nujna sta kakovostna napa in prezračevanje

Onesnaženost zraka zaradi kuhanja na plinskem štedilniku pa se še poveča, če nad njim ni vgrajena kakovostna napa, ki bi zadostno odvajala izpuste iz stanovanja, kar pomeni, da mora imeti dovolj velik pretok zraka. Raziskovalci so potrdili še, da koncentracijo onesnaževal v prostoru povečujejo tudi neočiščeni ali slabo očiščeni filtri, ki so vgrajeni v napah.  

"Pomembno je opozoriti, da povečana ozaveščenost o potrebi po prezračevanju med kuhanjem in spodbujanju uporabe nape lahko zmanjšuje izpostavljenost onesnaževal, ki jih oddajajo zgorevalne naprave.“

Dejavnik, ki vpliva na koncentracijo onesnaževal, je tudi velikost prostora, pri čemer velja, da je ta višja v manjših prostorih.  
Raziskovalci so s pomočjo matematičnih modelov izračunali, da bi z zamenjavo vseh plinskih štedilnikov z električnimi, samo v Kaliforniji na leto umrlo 354 man ljudi, 596 manj bi bilo obolenj akutnega bronhitisa in 304 primerov kroničnega bronhitisa.  

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 08:25 2. Avgust 2020.

    Ja itak reklama za indukcije in steklokeramike ki so požeruhi električne energije. Kar kuhaj na steklokeramiko in vžgi pralni stroj …

  • 07:20 11. Maj 2020.

    O količini dušikovih oksidih, ki povzročajo vnetje bronhijev, ni dvoma. Če ni prižgane nape z zunanjim odvodom, je koncentracija dušikovih …

  • 20:46 7. Maj 2020.

    Pri izgorevanju plina so dimni plini v bistvu vodna para. Zaradi te pare je treba zračiti kuhinjo, da ne pride …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.