Pozor! Eko sklad na terenu preverja naložbe, pozorni bodo predvsem na to

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Eko sklad vlagatelje obvešča, da bodo v naslednjih mesecih v večjem obsegu izvajali oglede izvedenih naložb, za katere so bile spodbude že izplačane.
Oglej si celoten članek

Oglede, do konca leta jih bo predvidoma 100, bodo opravile pooblaščene osebe Eko sklada. Gre za redne in obvezne preglede, ki jih mora sklad izvesti skladno s poslovnim in finančnim načrtom in zahtevami direktive o energetski učinkovitosti. Na terenu morajo preveriti do dva odstotka naložb, za katere so bile v posameznem letu spodbude že izplačane. Naložbe bodo izbrali naključno.

Prejemnik spodbude, ki bo naključno izbran, mora pooblaščeni osebi na terenu omogočiti pregled naložbe in ji predložiti vso potrebno dokumentacijo za preverbo skladnosti naložbe z določili javnega poziva in odločbe, splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada in veljavnimi predpisi ter spoštovanja prepovedi odtujitve ali odstranitve predmeta spodbude, so sporočili.

V teh primerih je treba subvencijo vrniti z obrestmi

"Če vlagatelj ogleda naložbe in pregleda dokumentacije brez opravičljivih razlogov ne bo omogočil, se šteje, da naložba ni bila izvedena oziroma se ne izvaja skladno z določili javnega poziva, odločbe, splošnih pogojev poslovanja Eko sklada in veljavnimi predpisi oziroma da prepoved odtujitve ali odstranitve predmeta spodbude ni bila spoštovana."

To pa je razlog za izdajo odločbe o odvzemu pravice do spodbude in zahtevek za vračilo prejete spodbude, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od izplačila spodbude do vračila, še dodajajo.

Ko so nam povedali na Eko skladu, bodo letos preverjali predvsem, ali je vlagatelj izpolnil zahtevo o odstranitvi stare kurilne naprave, če je za vgradnjo nove pridobil subvencijo.

Sicer pa preverjajo skladnost na Eko sklad predložene dokumentacije in izvedene naložbe z določili javnega poziva. V prejšnjih letih so preverjali, ali se stanje na terenu ujema s fotografijami, ki so jih prejemniki spodbud poslali na sklad pred izplačilom subvencije. Preverjajo tudi skladnost naprav in opreme, ki so predmet spodbude, z računom, poslanim za izplačilo spodbude. Fotografirajo tudi napisne etikete naprav (toplotna črpalka, kurilna naprava, vodni toplotni zbiralnik), če bo to mogoče (dostopno, vidno …), in ocenjujejo površino, kar pomeni, da ugotavljajo, ali morebiti obstajajo prevelika odstopanja od navedenih podatkov v priloženem računu.

Naključno izbrane prejemnike spodbud bodo pred tem pravočasno obvestili in se dogovorili za termin ogleda na terenu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:32 12. Oktober 2024.

    EKO sklad bi lahko že v začetku ob prijavi preveri fižično ali je vsaka vloga ustrena glede na razpis (dvigniti …

  • 07:07 12. Oktober 2024.

    če imaš srečo da jih sploh dobiš.Mi smo zamenjali ogrevanje in na koncu zaradi njihovih nikjer zapisanih pravil ostali z …

  • 06:44 12. Oktober 2024.

    Pravilno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.