Omrežnina: Ne naredite te neumnosti!

Foto: Žurna24 Električna vtičnica Foto: Boštjan Tacol <slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Foto: Boštjan Tacol slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun Foto: zurnal24.si Električna vtičnica, razdelilec
Okrog 260 gospodinjstev je spremenilo dogovorjeno obračunsko moč, nekateri so jo celo zvišali, kar je neumnost.
Oglej si celoten članek

Kdor je zvišal dogovorjeno obračunsko moč, si je škodoval, saj mu v primeru preseganja dogovorjene moči do oktobra 2026 ne bi bilo treba plačevati presežkov, bodo pa zdaj vsak mesec plačevali višjo dogovorjeno moč in še morebitne presežke. 

"V Elektru Ljubljana je 118 gospodinjskih uporabnikov za leto 2024 spremenilo dogovorjeno moč, od tega 61 z veljavnostjo od vključno 1. 10. 2024, 57 pa z datumom pričetka veljavnosti 1. 11. oz. 1. 12. 2024. 50 jih je dogovorjeno moč, ki jo je določil operater, povišalo (v to skupino spadajo tudi novi uporabniki, ki so se odločili za vnos svoje dogovorjene moči), 68 uporabnikov pa je dogovorjeno moč znižalo," so nam povedali v Elektru Ljubljana. Na področju Elektra Maribor je dogovorjeno moč spremenilo 61 gospodinjskih odjemalcev, na področju Elektra Celje 31, na področju Elektra Primorska pa okrog dvajset, znižanja dogovorjene moči so pri njih od 20 do 70 odstotkov. 

V Elektru Gorenjska je dogovorjeno moč spremenilo 30 gospodinjskih odjemalcev, od tega dva z veljavnostjo od vključno 1. 10. 2024, 18 pa z datumom pričetka veljavnosti 1. 11. oz. 1. 12. 2024. "11 gospodinjskih uporabnikov je dogovorjeno moč, ki jo je določil operater, povišalo (v to skupino spadajo tudi novi uporabniki, ki so se odločili za vnos svoje dogovorjene moči), devet uporabnikov je dogovorjeno moč znižalo, deset uporabnikov pa je v nekaterih blokih dogovorjeno moč znižalo, medtem ko jo je v drugih blokih zvišalo," so nam pojasnili v Elektru Gorenjska.

"Za letos smo imeli določeno zelo visoko dogovorjeno moč, pol višjo kot za prihodnje leto, kar se mi ni zdelo logično. Ko sem preverjal, zakaj, sem ugotovil, da smo imeli konec leta 2022 neka dela, zaradi katerih smo imeli zelo visoko obremenitev, kar pa se zdaj ne bo ponovilo. Za letos smo tako znižali dogovorjeno priključno moč za šest kilovatov, zaradi česar bomo prihranili okrog 60 evrov, za prihodnje leto pa je ne bomo spreminjali, je precej realno ocenjena," nam je povedal eden izmed tistih, ki so se odločili spremeniti dogovorjeno moč, a le za letos.

Dokler ni kazni, zvišanje moči nima smisla 

Kdor je oziroma bo dogovorjeno priključno moč spremenil, bo moral v primeru, da jo bo presegel, plačati, drugi pa bodo o tem le obveščeni, saj do konca septembra 2026 velja prehodno obdobje.

Prav zato je nenavadno, da je kar nekaj gospodinjstev svojo dogovorjeno moč zvišalo oziroma jo določilo. To namreč nima smisla. Pri novem uporabniku se za prvo obdobje določi, da je dogovorjena obračunska moč enaka doseženi moči. Kdor je moč določal sam, jo je morda precenil, zaradi česar bo plačeval več, kot bi mu bilo treba, hkrati pa tvega, da bo v primeru preseganja plačal še presežno moč.

Kdor je spreminjal le za letos, prihodnje leto spet dobi odpustek

Kdor je spremembe naredil (ali pa jih še bo) le za letos, za prihodnje leto pa dogovorjene moči ni spreminjal, bo zanj prihodnje leto znova veljalo prehodno obdobje, ko mu presežne moči ne bo treba plačevati.

Foto: Boštjan Tacol slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun

"Ker elektrooperater za vsako posamezno koledarsko leto določi dogovorjeno obračunsko moč, se sprememba dogovorjene moči (bodisi povišanje ali znižanje) nanaša na obdobje koledarskega leta (oziroma na obdobje od spremembe do konca koledarskega leta). Torej, če odjemalec spremeni dogovorjeno moč oktobra 2024 za preostanek leta 2024 (november in december 2024), mu operater obračuna morebitne presežne moči skladno s pravili iz akta za november in december 2024. V naslednjem letu pa se omrežnina obračuna glede na dogovorjeno moč za leto 2025 in če te odjemalec ne spreminja, velja pravilo prehodnega obdobja, da se obračunava le dogovorjena obračunska moč. O morebitnih presežkih in stroških pa je odjemalec le obveščen," so nam pojasnili na Agenciji za energijo.

"Presežna moč ni kazen, presežna moča zagotavlja, da bo vsak plačal toliko, kot omrežje dejansko uporablja. Če se odjemalec odloči znižati dogovorjeno moč, mora k znižanju svojih stroškov prispevati tudi s spremembo navad. Ob nespremenjenih navadah se mu seveda lahko zgodi, da bo presegel na novo določene dogovorjene moči (tiste, ki jih je znižal). Če temu odjemalcu ne bi zaračunali presežne moči, bi te stroške namesto njega plačal nekdo drug."

Agencija za energijo

Od 1. oktobra velja nov način obračunavanja omrežnine, po katerem omrežnine za moč ne plačujemo več na podlagi moči varovalk, ampak povprečja dejanskih treh najvišjih obremenitev v posameznem časovnem bloku v času zadnje zimske sezone.  

Letos plačujemo na podlagi podatkov zime 2022/2023

Za letos je bila dogovorjena moč določena na podlagi najvišje obremenitve omrežja v času od začetka novembra 2022 do konca februarja 2023, za prihodnje leto pa od začetka novembra 2023 do konca februarja 2024. Dogovorjena priključna moč se določi kot povprečje treh konic 15-minutnih podatkov o obremenitvi omrežja, bolj natančno dosežene moči.

Sprememba dogovorjene obračunske moči se lahko zahteva za obdobje najmanj enega koledarskega meseca, če je bila oddana do vključno osmega dne v mesecu pa velja od prvega dne v naslednjem mesecu. Odjemalci lahko spreminjajo dogovorjeno obračunsko moč večkrat. To lahko storijo prek spletnega portala Moj Elektro (https://mojelektro.si/) ali pisno prek elektronske ali navadne pošte pri svojem elektro distribucijskem podjetju. Več o portalu Mojelektro si lahko preberete tukaj. 

Foto: Boštjan Tacol <slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH,

Pri spremembi dogovorjene moči je treba vedno upoštevati pravilo, da mora biti v višjem časovnem bloku dogovorjena moč enaka ali višja kot v prejšnjem. To poenostavljeno pomeni, da dogovorjena moč v časovnem bloku 2 ne more biti nižja kot v časovnem bloku 1. Prav tako je treba upoštevati, da dogovorjena moč ne sme biti višja od priključne moči iz veljavnega Soglasja za priključitev ter pravilo minimalne moči.

Gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem se do konca septembra 2026 presežna moč ne bo obračunavala, če dogovorjene obračunske moči v tem obdobju ne bodo spreminjali. Bodo pa ti odjemalci vsak mesec obveščeni o prekoračitvah in stroških, ki bi jim lahko nastali.

Minimalne moči so:

• za enofazni priključek kot 31 % priključne moči, vendar ne manj kot 2 kW;

• za trifazne priključke kot 27 % priključne moči, vendar ne manj kot 3,5 kW za uporabnike sistema s priključno močjo do vključno 17 kW;

• za trifazne priključke kot 34 % priključne moči za uporabnike s priključno močjo nad 17 kW. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 58

  • 23:27 14. Oktober 2024.

    Ja dejansko je ta trenutek kar zmešnjava, ker ljudje ne maramo novitet, sploh takih ne, za katere ne vemo kaj …

  • 17:05 14. Oktober 2024.

    Glede na www.novergija.si/izracun-omreznine-2024 bom plačal 10 € manj na mesec.

  • 14:49 14. Oktober 2024.

    Pred leti no nam namontirali neke pametne števce za daljinsko odčitavanje električne energije na katerih je "milijon" podatkov, seveda pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.