Največji porabniki elektrike, brez katerih v gospodinjstvu ne moremo, so hladilnik in zamrzovalna skrinja, pa pomivalni, pralni in sušilni stroj ter pečica. Odpovemo se lahko sušilnemu stroju in perilo sušimo na zraku, če se odpovemo na primer pomivalnemu stroju, pa bomo rabo energije in tudi račun za elektriko lahko precej povečali, saj je ročno pranje posode tudi do štirikrat manj učinkovito.
Poraba elektrike je odvisna od učinkovitosti posameznega aparata, kar nam pove oznaka na energijski nalepki, na učinkovitost pa seveda vplivajo tudi velikost, starost in način uporabe.
Na podlagi podatkov, ki jih Borzen objavlja na portalu Trajnostna energija, smo izračunali, koliko lahko zmanjšamo račun za elektriko, če starejše potratne gospodinjske aparate zamenjamo z najbolj učinkovitimi.
Prihranki od 90 do 270 evrov
Predpostavimo, da imamo doma vse velike porabnike, torej hladilnik, pralni in sušilni stroj, zamrzovalnik , pečico in pomivalni stroj. Če so vsi stari deset in več let, spadajo v energijski razred E ali slabši razred. Glede na povprečne letne porabe posameznih aparatov lahko izračunamo, da je njihova skupna raba energije približno 2870 kWh na leto, če to preračunamo v strošek elektrike, je znesek približno 430 evrov na leto.
Če imamo doma na primer vse aparate razreda A, ti v povprečju porabijo 1650 kWh elektrike, račun za to pa je približno 250 evrov. Če bi vse aparate zamenjali z najbolj učinkovitimi, ki v posamezni kategoriji obstajajo, bi na leto porabili za 160 evrov elektrike oziroma 1066 kWh.
Na leto lahko privarčujemo od 90 do 270 evrov, odvisno, kako učinkovite aparate imamo zdaj. Nakup novih šestih aparatov bi nas stal približno 2500 evrov, kar pomeni, da se bo naložba v energijsko učinkovitost, če odmislimo druge prednosti, ki jih imajo, povrnila v nekaj manj kot 10 letih oziroma še kasneje, če zdaj spadajo v razred A. Še najbolj smiselna je zamenjava starega zamrzovalnika in hladilnika, saj sta tri do štirikrat bolj potratna od najbolj učinkovitih različic in hkrati, poleg pečice, tudi največja porabnika elektrike.
Nekaj pa lahko privarčujemo, ne glede na to, kako učinkovit aparat imamo, če ga pravilno uporabljamo in vzdržujemo. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki jih priporočajo na portalu Trajnostna energija.
Hladilnik
- Izberemo ustrezno velikost, zadostovalo naj bi od 50 do 60 litrov prostornine na družinskega člana.
- Hladilnik ne sme stati v bližini naprav, ki segrevajo zrak, ali biti izpostavljen neposrednim sončnim žarkom. Od stene mora biti odmaknjen vsak pet centimetrov, da je rebrasti kondenzator na zadnji strani hladilnika dobro prezračevan.
- Optimalna temperatura je okoli štiri do pet °C. Za eno stopinjo nižja temperatura pomeni pet odstotkov večjo rabo energije.
- Ne zapolnjujemo ga s preveč živili, hkrati pa ne sme biti prazen. Prazni hladilniki so največji porabniki energije.
- Vanj dajemo le ohlajena in osušena živila, saj se sicer led tvori hitreje, to pa zelo poveča rabo energije. Zato ledene obloge redno odstranjujemo, kar je še posebej pomembno pri starih hladilnikih.
- Dotrajano tesnilo na vratih takoj zamenjajmo.
- Če je star več kot 10 let, slabo tesni, ga zamenjajmo z energijsko učinkovitejšim in varčnejšim.
Zamrzovalnik
- Postavimo ga v hladen, dobro prezračevan prostor.
- Priporočena temperatura je med -25 °C do -15 °C. Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 odstotkov večjo rabo energije.
- V zamrzovalnik dajemo le ohlajena in osušena živila, saj se sicer led hitreje tvori, to pa znatno poveča rabo energije.
- Redno odstranjujemo ledene obloge, saj te močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in drastično povečajo porabo elektrike. Redno, najmanj enkrat do dvakrat letno, ga odtalimo in očistimo – ko obloge ledu in ivja dosežejo debelino od tri do pet milimetrov.
- Prostora ne zapolnjujemo s preveč živili, hkrati pa za učinkovito delovanje ne sme biti prazen, na pol prazen zamrzovalnik potrebuje skoraj toliko elektrike kot če popolnoma napolnjen.
Pralni stroj
- Pri pranju vselej izberemo energijsko varčnejši program, pri katerem je raba energije tipično manjša za 40 odstotkov.
- Peremo le, ko je perila za polni boben, saj napolnjen rabi približno enako količino energije kot na pol prazen stroj. V nasprotnem izberemo program za polovično naložen boben, prihranek energije je tudi do 25 odstotkov.
- Peremo pri nižjih temperaturah, večino perila lahko dovolj dobro operemo že pri 30 °C, saj pralni stroj porabi približno 70 odstotkov elektrike samo za ogrevanje vode.
- Izberemo kakovosten pralni prašek, ki omogoča pranje perila pri nižji temperaturi.
- Predpranje lahko izpustimo, razen pri izjemno umazanem perilu. Rezultate pranja lahko izboljšamo z ločevanjem perila glede na tip tkanine, barvo, težo in umazanost perila. Porabo elektrike tako zmanjšamo vsaj za 10 odstotkov.
- Redno čistimo filter in predal za pralna sredstva, saj s tem znižujemo porabo elektrike.
- Z uporabo primernih čistilnih sredstev preprečimo nastajanje vodnega kamna na grelnikih.
Sušilni stroj
- Vedno ga popolnoma napolnimo. Pri manjši količini perila za sušenje izberemo energijsko varčne programe. Tudi sicer vedno program izberemo glede na količino in vrsto perila.
- Sušimo le dobro ožeto perilo. Če bomo namesto 1000 vrtljajev v minuti nastavili centrifugiranje na 1600 vrtljajev, bomo prihranili kar 30 odstotkov elektrike.
- Filter, ki je na vratih bobna, po vsakem sušenju očistimo.
- Pazimo, da so reže za hlajenje vedno odprte in čiste.
- Perilo čim pogosteje sušimo na zraku, saj s tem prihranimo ogromno energije.
Pomivalni stroj
- Izberemo napravo, ki je primerna za velikost našega gospodinjstva, tako da lahko stroj čim bolj napolnimo, z na pol polnim izgubljamo energijo po nepotrebnem.
- V primeru manjše količine posode izberemo program za energijsko varčen program.
- Po končanem pranju počakamo, da se posoda posuši v vroči notranjosti stroja.
- S kakovostnim pralnim sredstvom pomivalni stroj posodo opere že s krajšim programom in pri nižji temperaturi.
- Izogibajmo se predpranju s toplo tekočo vodo.
Pečica
- Izključimo jo 15 minut pred koncem peke in čim manj odpiramo vrata pečice, saj tako vsakič izgubimo 20 odstotkov toplote.
- Če ima ventilator, ga uporabljajmo čim pogosteje. Ventilator omogoča pečenje na več nivojih in več pekačih hkrati, kar zmanjšuje rabo energije. Temperatura peke je lahko od 20 do 40 °C nižja kot pri peki brez ventilatorja, pečenje pa je v primerjavi s klasičnim hitrejše.
- Pri starejših pečicah redno preverjajmo, če vrata dobro tesnijo.
- Samočistilne pečice čistimo takoj po uporabi, saj je še vroča in ne bo potrebovala dodatne energije, da se segreje na visoko temperaturo.
- Če je le mogoče, v pečemo več jedi hkrati, ali takoj drugo za drugo, ko je pečica ogreta od prej, jedi pa pogrevajmo na kuhalnih ploščah.
- Uporabljajmo temne, črno lakirane ali emajlirane modelčke za peko. Ti še posebno dobro absorbirajo toploto.
stari ljudje imajo staro navado da imajo veliko zalogo hrane, prevsem meso, ki paše v skrinjo in meso je najbolj …