Nadevane paprike za vegetarijance

Foto: Žurnal24 Fant kuhar 1 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 2 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 3 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 4 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 5 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 6 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 7 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 8 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 9 Foto: Žurnal24 Fant kuhar 10
V torek, 14. junija, je Žurnalova ekipa s promotorjem kulinarike Boštjanom Palčičem na domu obiskala Anjo Soklič, zadnjo od štirih finalistov nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem.
Oglej si celoten članek

Sredi Ljubljane je na zadnjem finalnem kuhanju nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem dišalo po sredozemskih začimbah in kruhu, ki ga je spekel Marko, partner zadnje finalistke Anje Soklič. Anja se je skupaj z Markom na nagradno igro prijavila z receptom za nadevane paprike za vegetarijance, ki sta ga skupaj preizkusila večkrat, dokler nista odkrila prave kombinacije sestavin in okusa. Čeprav se je Marko pohvalil, da je boljši kuhar, je finalno kuhanje zaupal Anji.

Glavna je bila Anja

Tudi na finalnem kuhanju je bil promotor kulinarike Boštjan Palčič, kuharski vajenec. Najprej sta glavna kuharica Anja in pomočnik Marko Boštjanu razložila potek kuhanja, nato pa so se v prijetnem vzdušju lotili vsak svojega dela. Boštjan je olupil ter nasekljal čebulo in česen, narezal na koščke vso zelenjavo in očistil paprike. Anja je medtem pripravila paradižnikovo omako. Segretemu olivnemu olju je dodala pelate, ki jih je začinila s svežo baziliko in origanom ter pustila kuhati eno uro, da so se razkuhali. Hkrati je začela pripravo nadeva za polnjene paprike: na olivnem olju je prepražila por, dodala kuhan organski in divji riž, namočeno sojino meso, bučke, zmečkano čičeriko, ovsene kosmiče, peteršilj, čebulo, paradižnik, baziliko ter nepogrešljivo Fant mešanico za polnjeno papriko in sarmo. Marko je pazil na radovedno hčerko in nadziral potek kuhanja, da Anja in Boštjan ne bi česa pozabila. Preden je Anja začela polniti paprike, je tako Marko še zadnjič preveril, ali sta zmes in omaka dovolj slani. Anja je nadevane paprike položila v pekač, jih pokapala z olivnim oljem in jih za pol ure dala peč v pečico. Med pripravo nadevanih paprik za vegetarijance je Boštjan Anji in Marku razkril številne majhne skrivnosti velikih kuharskih mojstrov.

Medtem ko so se paprike pekle, je Marko kot pravi kavalir pomil posodo, pospravil kuhinjo in pripravil prilogo. Kuhano polento iz koruznega zdroba je narezal na rezine in jih popekel na olivnem olju. Poskrbel je tudi za dekoracijo mize, ki je bila tako kot glavna jed ustvarjena iz bazilike, česna in paradižnika ter domačega kruha, Anji pa je prepustil dekoracijo krožnika.

Od trenutka, ko je Anja krožnik z nadevano papriko za vegetarijance položila na mizo, Boštjan ni bil več kuharski vajenec, temveč strog ocenjevalec. Navdušen je bil nad samo organizacijo Anje in Marka pri kuhanju ter dekoraciji mize in krožnika in seveda nad nadvse okusno nadevano papriko. Zato sta Anja in Marko prepričana, da sta si skupnimi močmi prikuhala glavno nagrado.

 

Za vse, ki vas je Anjina nadevana paprika za vegetarijance navdušila in bi jo radi tudi sami pripravili, je tu še recept.

Nadevane paprike za vegetarijance

SESTAVINE:

5 dag rdečega riža

5 dag črnega riža

5 dag čičerike

1 por

2 stroka česna

2 žlici ovsenih kosmičev

1 jajčevec

Fant mešanica za polnjeno papriko in sarmo

20 dag sojinega mesa

6–8 rdečih paprik

zelenjavna osnova


PRIPRAVA:

V slani vodi skuhamo 5 dag rdečega riža, 5 dag črnega riža in 5 dag čičerike. Na olju prepražimo nasekljan por, dodamo 2 stroka česna, 2 žlici ovsenih kosmičev in na kocke narezan jajčevec, Foto: Žurnal24 fant paprika pražimo 5 minut in nato dodamo vrečko Fant mešanice za polnjeno paprika in sarmo. Nato zalijemo z 0,5 l zelenjavne osnove ter dodamo skuhan riž in stročnice. Po potrebi dosolimo in ohladimo. V zmes vmešamo 20 dag sojinega mesa oziroma toliko, da je zmes gosta. Izdolbemo 6–8 rdečih paprik in jih nadevamo s pripravljeno zmesjo.

Pripravimo paradižnikovo omako iz Podravkinih na koščke narezanih pelatov, dodamo (najbolje svežo) baziliko in origano ter solimo. Za ljubitelje pikantne hrane lahko dodamo 1 čili. Omako kuhamo 15 minut na zmernem ognju in mešamo. Paprike zložimo v pekač in prelijemo s paradižnikovo omako. Postavimo v na 160 stopinj Celzija segreto pečico in pečemo 1 uro. Kot prilogo postrežemo popečeno polento.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.