Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Še posebej je pomemben v času adolescence, ko se telo in okostje še razvijata, prav tako pa je pomembno, da so s kalcijem dobro preskrbljeni tudi starejši ljudje, saj igra ključno vlogo pri preprečevanju nastanka osteoporoze. Večje potrebe po kalciju se pokažejo tudi pri ženskah v času menopavze, saj hormonske spremembe vplivajo na absorpcijo tega minerala.
Kalcij je koristno zaužiti tudi pri večerji
Naše telo za normalno delovanje potrebuje ustrezno količino kalcija. Če ga s hrano ne zaužijemo dovolj, ga bo začelo jemati iz kosti, kar pa se hitro pokaže v zmanjšanju kostne gostote.
Odrasel človek bi tako moral zaužiti približno 800 miligramov kalcija na dan. Takšno količino lahko na primer skupno zaužijemo z 250 grami tekočega jogurta, enim jajcem, s 150 grami kuhane špinače ter z 30 grami sira. Če živila, bogata s kalcijem, uživamo v večernih urah, lahko na ta način preprečimo razgrajevanje kosti ponoči.
Priporočeni dnevni vnosi kalcija:
Starost |
Kalcij mg/dan |
Odrasli |
800 – 1000 |
Otroci (3 leta) |
600 |
Otroci (8 let) |
900 |
Nosečnice |
1000 |
Doječe matere |
1000 |
Kaj se zgodi, če ne zaužijemo dovolj kalcija
Raziskava v Sloveniji je pokazala, da kar 79 odstotkov predšolskih otrok ne dosega dnevno priporočene absorpcije kalcija, ki je v tem obdobju ključna za razvoj. Njegov vnos je še posebej pomemben med adolescenco, saj se v tem času zgradi kar 90 odstotkov naše celotne mineralne kostne gostote. Ob nezadostnem vnosu kalcija se mladostniki lahko soočijo z mineralizacijo kosti in upočasnitvijo rasti.
Na kalcij ne smemo pozabiti tudi v ostalih starostnih obdobjih – že okoli štiridesetega leta lahko namreč postopno opazimo zmanjševanje kostne gostote, zato je izjemno pomembno uživanje kalcija, ki nam pomaga vzpostaviti ravnotežje med njegovo vgradnjo in resorpcijo. Z nizko vsebnostjo kalcija se zaradi hormonskih sprememb soočajo tudi ženske v menopavzi, kar ob nepravilnem ukrepanju lahko privede do hudih posledic. Znižana mineralna kostna gostota ali osteopenija predstavlja tveganje za nastanek osteoporoze in zlome.
Manj ni več in več ni manj
Kalcij na naše telo vpliva izjemno blagodejno – skrbi za naš razvoj, pravilno delovanje mišic in še mnogo drugega. Kljub pozitivnim učinkom pa je pri njegovem uživanju izjemno pomembno, da v naše telo vnesemo pravšnjo količino. Manj ni več in več ni manj, s kalcijem je najbolje ubrati zlato sredino.
Pretiravanje z vnosom kalcija ima na naše telo lahko povsem obraten učinek. Zgornja meja kalcija v našem telesu je 1500 miligramov, ob prekoračenju te količine pa se naše telo lahko sooči z vrsto neželenih posledic, med drugimi tudi ledvičnih kamnov.
Katera živila so najbolj bogata s kalcijem
Najpomembnejši vir kalcija so nedvomno mleko in mlečni izdelki, vsekakor pa se kalcij nahaja tudi v nekaterih ribah in živilih rastlinskega izvora, kot so žita, zelenjava in oreščki. Primeri živil z zelo visoko vrednostjo kalcija so npr. trdi siri, sardele in mandlji.