Kako skuhati »vladarski« golaž?

Foto: TIC Kamnik
Foto: TIC Kamnik
Kamnik z okolico ni znan samo po lepih turističnih krajih in svoji bogati srednjeveški zgodovini, ampak tudi po odličnih lokalnih dobrotah. Strokovna komisija je med jedmi, ki so značilne za območje Kamnika, oblikovala izbor tistih s kulturno vrednostjo in ki predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika.
Oglej si celoten članek

Jedi so združene pod skupno ime Okusi Kamnika in po eni strani predstavljajo celotno kamniško območje, po drugi strani pa označujejo njegove posamične enote in mesto Kamnik. Hkrati izbor jedi nakazuje družbeno raznolikost kamniškega območja. Med Okusi Kamnika najdemo velikoplaninški sir Trnič, Gamsovo juho, Tuhinjsko filo, Kamniško kajžerco, sladico Kloštrsko kremšnito, žgano pijačo Rušovc, Tuhinjsko postrv in Firštov divjačinski golaž.

Te jedi in njihove izpeljanke lahko vsak petek v juliju okušate tudi na Petkovih kulinaričnih večerih v Parku Evropa v Kamniku. Zaradi izrednega zanimanja obiskovalcev, je Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik dodal še en dodatni kulinarični večer in sicer 4. avgusta. Sicer pa Okuse Kamnika ponujajo številne kamniške gostilne in restavracije.

Foto: TIC Kamnik »V nedeljo, 6. avgusta, na Dan trniča si na Veliki planini lahko ob pomoči izkušenih sirark sami izdelate svoj trnič. Tisti dan je tudi brezplačen vstop v Preskarjev muzej na Veliki planini.«

Vladarski obet na kamniti mizi

Firštov divjačinski golaž predstavlja poseben spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, ko je lov še pripadal vladajočim. Leta 1564 je v bližini soteske Predaselj lovil nadvojvoda Karl II, ki ne nato obedoval na kamniti mizi, kjer se je do danes ohranil zapis o tem dogodku. Ta miza je bila kasneje poimenovana za Firštovo (po nemškem izrazu Fürst, ki pomeni knez, vladar), enako ime pa je dobil tudi značilen golaž.

Izviren recept za firštov divjačinski golaž (za 8 oseb)

Sestavine:

  • 500 g srne
  • 500 g damjaka
  • 200 g gomolja zelene
  • 200 g rumene kolerabe
  • 200 g korenja
  • 1 kg čebule
  • 2 stroka česna
  • Sol
  • Poper
  • Mleti jurčki
  • 200 ml reduciranega cabernet sauvignona

Za pripravo krustljave skorjice pa potrebujete:

  • Krompir
  • Kislo smetano
  • 2 rumenjaka

Postopek priprave:

  1. Čebulo narežemo na drobne lističe in jo zlato rumeno prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in pražimo do mehkega.
  2. Zeleno, kolerabo in korenje narežemo na drobne kocke, prepražimo in dodamo k mesu.
  3. Dodamo česen, sol poper in mlete jurčke.
  4. Zalijemo z vodo, toliko, da je zmes še vedno gosta.
  5. Po približno uri in pol, ko je golaž kuhan ga vlijemo v glineno posodo in pokrijemo s kuhanim, na lističe narezanim krompirjem, ter polijemo z zmešanimi rumenjaki in kislo smetano.
  6. Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo, dokler krompirjeva skorjica ne porumeni.

Recept je prispeval Primož Repnik, gostilna Repnik, Vrhoplje pri Kamniku.

Foto: TIC Kamnik Seznam kamniških dobrot seveda ni dokončen in se dopolnjuje, spreminja in nadgrajuje. Če imate tudi vi kakšno idejo, kako bi lahko kulinarično nadgradili obstoječe jedi iz Okusov Kamnik ali pa imate v mislih svojo jed, vas bodo na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik veseli. Zaupajte jim svoj recept in lahko se zgodi, da bo takole predstavljena prav vaša jed.

Za več informacij o Okusih Kamnika in o receptih posameznih jedi obiščite TIC Kamnik, Glavni trg 2, 1240 Kamnik. Telefon: 01 831 82 50, e-pošta: tic@visitkamnik.com. Tu so vam tudi na voljo za splošne informacije o Kamniku ter okolici.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.