Gregorjevo v ljudskem izročilu

Foto: Žurnal24 gregorjevo spuščanje ladjic Foto: Žurnal24 gregorjevo spuščanje ladjic Foto: Žurnal24 gregorjevo spuščanje ladjic Foto: Anže Petkovšek slovenija 11.03.14, Gregorcki, Gregorjevo, pozdrav pomladi, otroska prireditev,
Otroci in odrasli bodo v Gradaščico spuščali lučke v obliki poslikanih hišk iz papirja ali lesa, okrašene s papirnatimi rožami, v katerih gorijo svečke, sporočajo s Turistično-informacijskega centra Ljubljana.
Oglej si celoten članek

Te plavajoče lučke se imenujejo barčice svetega Gregorja ali gregorčki. 

Gregorjevo v ljudskem izročilu

Pozdrav pomladi je po njihovih navedbah tradicionalna prireditev, ki poteka pred praznikom Sv. Gregorja, obuja pa star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Sveti Gregor v ljudskem izročilu namreč velja za začetnika pomladi, saj se je po starem (julijanskem) koledarju na dan njegovega godu (12. marec) začenjala pomlad.

Dogodek bo 11. 3. 2018 ob 17:00 ob Gradaščici, med Eipprovo in Gradaško ulico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.