Znate zablefirati, da ste bolni?

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockPhoto)
Se vam kakšen dan res ne da v službo, pa ne bi radi porabili dopusta? Pretvarjajte se, da ste bolni. A pazite, da vas ne dobijo.
Oglej si celoten članek

Pripravite se:
Pritožujte se nad namišljenimi simptomi

Dan preden nameravate ostati doma, se na ves glas pritožujte nad simptomi prehlada ali gripe (ti so najbolj univerzalni). Povejte recimo, da vas bolijo kosti in grlo ter da vas začenja kuhati.

Drugo jutro pokličite v službo zgodaj
Pokličite, preden nastopi ura, ko bi morali biti že v službi, da vas ne bodo imeli za brezbrižne. Če kličete takoj, ko se zbudite, boste imeli tudi bolj hripav glas in tako bo vaša bolezen bolj kredibilna.

Klic naj bo kratek
Povejte samo, da vas ne bo, ker ste zboleli in vas močno boli glava ali trebuh. Ne govorite o podrobnostih. Tudi če bi bili zares bolni, bi težko govorili.

Bodite pripravljeni na vprašanja
Poskušajte si predstavljati, kaj vas bodo vprašali. Gre mogoče za zastrupitev s hrano? Je nalezljivo? Ste poklicali zdravnika? Ste vzeli kakšna zdravila? Na tovrstna vprašanja se pripravite.

Zvokovna spremljava
Smrkanje, govorjenje s polnim nosom, od bolečine zategnjen glas, kašelj. To je nujna spremljava. Če pa se še uležete na posteljo tako, da vam glava visi dol z nje, bo vaš glas postal čudno globok, kot da to ne bi bili vi.

Drugi način za kontakt s službo
Lahko pokličete šefov avtomatski odzivnik, mu pošljete SMS ali e-pošto. S tem se boste izognili možnosti za vprašanja in preverjanja. Dobro premislite, kaj boste rekli/napisali v sporočilu.

Delajte se bolne na delovnem mestu
Podpirajte si glavo, kašljajte, smrkajte in tecite na stranišče, kot da boste bruhali. Sami vas bodo poslali domov.

Stvar pa le ni tako nedolžna. Ne glede na to, katero možnost boste izbrali, morate paziti, da vas delodajalec ne zasači. Zato morate biti v času bolniškega dopusta doma, ker tako določa zakon o zdravstvenih razmerjih. Odsotnost z doma je možna ob odhodu na zdravniški pregled in terapijo ali v primerih, ko odsotnost ne vpliva negativno na potek zdravljenja oziroma če zdravnik ali imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija to odredi ali dovoli. Za odhod izven kraja bivanja je vedno potrebna odobritev osebnega zdravnika. Če delodajalec odkrije nasprotno, vas lahko toži in zahteva prekinitev delovnega razmerja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.