Živimo v Trubarjevem letu

Foto: Žurnal24 trubarenaN
Vlada je leto 2008 razglasila za leto Primoža Trubarja, saj bo Slovenija letos praznovala 500. obletnico rojstva utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika.
Oglej si celoten članek

Primož Trubar, protestantski reformator, ustanovitelj in prvi superintendent evangeličanske cerkve na Slovenskem ter začetnik in utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika je eden izmed najpomembnejših stebrov slovenske kulture in narodne istovetnosti. Še danes je zgled za dejavno stališče pri uveljavljanje svojega jezika tudi na vseh novih sporazumevalnih področjih, ki jih odpira družbeni in tehnološki razvoj. Zato je vlada sklenila, da se ob tej pomembni obletnici leto 2008 razglasi za Trubarjevo leto, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Koordinacijski odbor za državne proslave je sklenil za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja ustanoviti častni odbor, ki bo pristojen za koordinacijo pomembnejših aktivnosti.

Trubarjeva obletnica je bila v začetku novembra že uvrščena na Unescov seznam obletnic za obdobje 2008/09, kar je za državo, dogodek ali osebnost velika čast. Na seznam so lahko uvrščene samo tiste obletnice, ki se nanašajo na resnično univerzalne osebnosti ali dogodke, in takšne, ki imajo širši regionalni oziroma mednarodni pomen ter izražajo ideale, vrednote, kulturno raznolikost in univerzalnost Unesca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.