Med letoma 2001 in 2009 so Američani v obsežno raziskavo vključili 16.100 otrok, starih do 14 let, ki so zaradi dušitve pristali na urgenci. Ugotovili so, da jih je 15 odstotkov tja prišlo prav zaradi dušitve s trdimi bomboni. Druga živila, s katerimi se otroci najpogosteje dušijo, so:
- trdi bomboni – 15 odstotkov,
- druge vrste bombonov – 12,8 odstotka,
- meso – 12,2 odstotka,
- kosti – 12 odstotkov,
- sadje in zelenjava – 9,7 odstotka,
- vse vrste mleka – 6,7 odstotka,
- semena, oreščki in školjke – 6,5 odstotka,
- čips, slane prestice, pokovka – 4,6 odstotka,
- piškoti, krekerji, pecivo – 3,1 odstotka,
- hrenovke – 2,6 odstotka,
- kruh in pekovski izdelki – 2,3 odstotka,
- pomfrit – 0,8 odstotka.
Večina otrok, ki so jih starši na urgenco pripeljali zaradi dušitve s hrano, je bila v domačo oskrbo poslana takoj po nudenju pomoči. Okoli deset odstotkov tistih, ki so se začeli dušiti med uživanjem hrenovk, semen, oreščkov ali školjk, pa so hospitalizirali.
Povprečna starost otrok, ki so se v opazovanem obdobju dušili s hrano, je bilo starih 4,5 leta, med njimi je bilo več dečkov, poročajo raziskovalci iz Nacionalne otroške bolnišnice Columbus.
Pediatri priporočajo, da otrokom do petega leta trdih bombonov ne ponujate, prav tako odsvetujejo uživanje žvečilk, trdo zelenjavo in sadje pa jim narežite na koščke. Dodajajo, da otroke med hranjenjem opazujte in jim ne dovolite, da s hrano v ustih skačejo ali tekajo po stanovanju.