Če želite, da vas čaj pogreje za dlje časa, ga zato sladkajte z medom in ne sladkorjem, svetuje Koloničeva. "Dobro je vedeti, da zeliščni čaji in pravi čaj večinoma hladijo, razen čaj pu-erh, ki greje saj pospešuje presnovo. Zato je najbolje, da zeliščne čaje pripravite z dodatkom kumine, ingverja in janeža, saj pospešujejo presnovo in zato tudi grejejo,“ pravi Koloničeva, ki rada posega tudi po cimetu, ki ga dodaja tako pijači kot tudi hrani.
Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno. "Jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso. Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvam, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičnemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami, pekoča paprika vas bo pogrela, prav tako peteršilj, bazilika, sol. Za gretje priporočam tudi oreščke, odsvetujem pa ogljikove hidrate in mlečne izdelke, ki hladijo, razen jogurta in jajc, ki grejeta.“
Tudi alkoholne pijače se razlikujejo med seboj: pivo hladi, žganje in vino, zlasti rdeče, pa grejeta. "Zato letos med prazniki raje nazdravljajte z vinom, namesto s pivom. Pa seveda zmerno in takrat, ko ne sedete za volan. Ne pozabite pa ob uživanju alkohola spiti tudi veliko vode, da se naslednji dan ne boste zbudili z neprijetnim mačkom.“
Živila, ki vas bodo pogrela
"Treba je vedeti, da slane stvari grejejo, sladke pa hladijo. Izjema je med, ki ima dokazan grelni učinek,“ razlaga Kaly Kolonič, osebna svetovalka za prehrano.