Živila, ki obarvajo zobe

Foto: Žurnal24 Temno jagodičevje obarva ustnice, počasi pa tudi zobe. (Foto: Shutterstock) Foto: Žurnal24 rdeče vino Foto: Žurnal24 čaj, predvsem črni Foto: Žurnal24 kola Foto: Žurnal24 izotonični napitki Foto: Žurnal24 paradižnikova omaka, sojina omaka Foto: Žurnal24 bomboni Foto: Žurnal24 borovnice
Ne kadite, zobe umivate po vsakem obroku, redno uporabljate zobno nitko in sploh delate vse, kar vam svetuje zobozdravnik. A vaš nasmeh vseeno ni tako bel, kot bi si želeli.
Oglej si celoten članek

Zobozdravniki opozarjajo, da določena živila počasi, a na žalost precej zanesljivo obarvajo zobe. Katera živila so na črnem seznamu? Največji "grešniki" so pijače in hrana močnih barv. Hrana in pijača, za kateri nikakor nočete, da vam umaže bel prt, vam počasi obarvata zobno sklenino, svarijo zobozdravniki. In dodajajo, da je za barvo zob potencialno nevarno tudi vse, kar vam obarva jezik.

Rdeče vino, črni čaj ...
Barva v hrani in pijači se skriva v kromogenih, močno obarvanih molekulah, ki se "prilepijo" na zobno sklenino. A kromogeni niso edini krivci za obarvane zobe. Svoje prispevajo tudi kisla živila in pijače – kislina namreč načenja zobno sklenino in s tem naredi prosto pot kromogenom –, tanini (veliko jih je v rdečem vinu in črnem čaju) in še kaj. Nekaj živil, ki mažejo zobe, preverite v fotogaleriji. Med njimi so sicer tudi nekatera živila, ki jih nutricionisti redno uvrščajo na sezname superživil, zato se jim nikar ne odpovejte. Le po tem, ko jih boste pili ali jedli, usta hitro sperite z vodo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.