Na to, koliko vam je vroče, močno vpliva tudi hrana, ki jo jeste. “Poleti je najbolje izbrati živila, ki vsebujejo veliko vode; odlična sta sadje in zelenjava,” priporoča svetovalka za zdravo prehrano Mojca Koman, diplomantka živilske tehnologije. Za občutek svežine torej izberite lubenico, melono, bučke, paradižnike in kumare – vse, kar ima v sebi dovolj vode. Če boste izbrali sezonske pridelke, ne morete zgrešiti.
Mlačno namesto hladnega
Prepričanje, da v vročini najbolj ohladi velik kozarec ledeno mrzle pijače, je zmotno. Seveda tudi vroči napitki niso prava izbira; najboljša je zlata sredina. “Zgledovati bi se morali po prebivalcih zelo vročih krajev, ki imajo navado tudi v vročini piti mlačne čaje in juhe,” pravi Komanova. To je odličen način, da poskrbite za ustrezno hidracijo, ki povzroči, da vam je manj vroče. V vročini je namreč najpomembnejše sprotno nadomeščanje tekočine, ki jo izgubite s potenjem, saj se lahko telo le tako učinkovito ohladi.
Mleko v družbi sadja
Nekateri so dovzetni tudi za hladilni učinek, ki ga ima mleko. “Odlična ideja so napitki iz mleka in sadja ali jogurta, postreženi pri sobni temperaturi,” svetuje Komanova. S takšnimi napitki boste razveselili tudi najmlajše, poleg dobrega okusa in hladilnega učinka pa so zelo zdravi. Za piko na i lahko upoštevate tudi barve, saj živila umirjenejših, temnejših in modrikastih barv (na primer borovnice) dajejo občutek hladu.“Čudežnih živil, ki bi bistveno spremenila občutenje vročine, ni, saj se to razlikuje od posameznika do posameznika,” meni Komanova in dodaja: “Vsekakor pa lahko hrana, ki telesu povrne izgubljeno tekočino, v vročih dneh pripomore k boljšemu počutju.”