Živila, ki hladijo

Foto: Shutterstock paradižnik Foto: Shutterstock kumare Foto: Shutterstock jabolka Foto: Shutterstock bučke Foto: Shutterstock cvetača Foto: Shutterstock malancani Foto: Shutterstock maelona Foto: Shutterstock breskev Foto: Shutterstock marelica Foto: Shutterstock radič
V tradicionalni kitajski medicini so živila razvrščena po termičnem delovanju na telo, pravi nutricionistka Alja Dimic. Yin živila telo ohlajajo, yang pa ga ogrevajo.
Oglej si celoten članek

Poletje je yin, zima je yang

Kitajska medicina verjame, da se harmonijo v telesu doseže z ravnovesjem, kar pomeni tudi ravnovesje med pravilno odmerjeno yin in yang hrano. Zima je čas za yang živila, poleti pa so primerna yin živila, ki so lažja, a kljub vsemu sočna.

Začimbe privarčujte za zimo

Poleti se izogibajte močni yang hrani, ki telo segreva, razlaga Dimičeva. To hrano predstavljajo jajca, kava, čokolada, oreščki, ajda in rž, ostre začimbe, česen, sol. Prednost dajte yin hrani, ki hladi. Jejte večkrat, a po malem – pozabite na tri velike obroke in raje načrtujte pet skromnih, lahkih obrokov na dan, predlaga nutricionistka. Ves čas imejte pri sebi vodo in veliko pijte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.