Želite "drugačnega" najboljšega prijatelja?

Foto: Žurnal24 Ljubki beli dihurček je priljubljen hišni ljubljenček.
Se vam zdijo psi in mačke preveč dolgočasni in preveč običajni domači ljubljenčki? Vas bolj vznemirja misel na kače, pajke, kameleone, žabe, želve in še kaj bolj divjega?
Oglej si celoten članek

Definicija, katere živali sploh spadajo med eksotične ljubljence, je sicer precej ohlapna, a mednje pravzaprav lahko uvrstimo vse tiste živalske vrste, pri omembi katerih bi vas sosedje in prijatelji začudeno pogledali.

Tukani živijo v srednji in južni Ameriki, nekatere podvrste so ogrožene, a divji lovci jih vseeno lovijo in prodajajo na črnem trgu. © iStockphoto

 
Eksotični ljubljenčki so na zahodu že več let zelo priljubljeni in "urbana legenda" pravi, da če bi Tokio, New York ali katerokoli drugo veliko mesto obrnili na glavo, bi iz njih popadalo presenetljivo veliko aligatorjev in drugih plazilcev, opic, pajkov, lisic in celo velikih mačk. Na žalost je med njimi tudi veliko takih živali, ki spadajo med ogrožene živalske vrste in jih njihovi lastniki kupijo na črnem trgu. Če si ga torej zares želite, si za družabnika vseeno izberite nekoliko manj eksotičnega in prej zares dobro razmislite.

  • Prvo pravilo – ne bodite impulzivni! Izogibajte se impulzivnim odločitvam in preberite čim več, preden se dokončno odločite. Pogovorite se z vsemi družinskimi člani, da ne bodo presenečeni, ko jih boste pričakali oviti v kačo.
  • Zakaj spoh hočete eksotičnega ljubljenčka? Če mislite, da boste z nenavadnim prijateljem bolj kul, razmislite še enkrat, dvakrat ali trikrat. Ljubljenčka boste imeli dolgo in ko vas bo začetno navdušenje minilo, se vam bodo morda večletne obveznosti zazdele prehude.
  • Boste žival lahko vključili v svoje dolgoročne načrte? Imate dovolj časa, prostora in nenazadnje denarja (že hrana in veterinar nista zanemarljiva stroška), da boste za ljubljenčka skrbeli, tako kot je treba?
  • Je imeti v stanovanju žival, ki si jo želite, zakonsko dovoljeno? Ne ignorirajte zakonov, čeprav mislite, da ni nobene možnosti, da vas zasačijo.
  • Kako velik bo vaš "sanjski" ljubljenec, ko odraste? Večje živali potrebujejo veliko več prostora, nekatere so težje ukrotljive, vse pa rabijo več vaše pozornosti in s tem časa in energije.
  • Želite prijatelja za v naročje? Nekatere živali so zelo družabne in crkljive, drugih si v naročju ne predstavljajte niti slučajno. Če imate majhne otroke, imejte v mislih, da bodo na začetku zelo težko razumeli, zakaj novega družinskega člana ne smejo božati in objemati. Nekateri ljubljenci so za skupno življenje z otroki celo zelo neprimerni.
  • Ga boste lahko nasitili? Za večino vrst, ki "nastopajo" v vlogi eksotičnih ljubljenčkov, lahko hrano kupite v trgovinah za male živali in supermarketih. A obstajajo izjeme – nekateri ljubljenčki imajo "čuden jedilnik" in morda boste morali domov nositi žive miši.
  • Kakšni so vaši načrti? Boste tudi v primeru selitve, poroke, nove službe, rojstva otrok in drugih večjih sprememb lahko skrbeli za žival? Ne pozabite, da nekateri ljubljenčki živijo izredno dolgo.
  • Eden ali več? Nekatere živali so najsrečnejše, če živijo same, druge imajo raje družbo še enega pripadnika svoje vrste. Če boste imeli skupaj samca in samico, vedite, da najbrž ne bosta dolgo sama. Trditev seveda ne velja za vse, a bodite previdni.
  • Imate doma še druge živali? Če imate doma malo "menažerijo", se bodo živali morda grdo gledale (pomislite na "stereotip" Toma in Jerryja). Obstajajo pa tudi hujše kombinacije – nekateri mali ljubljenčki lahko doživljajo hude strese v družbi večjih. Prihranite trpljenje njim in sebi.
  • Ga bo veterinar znal pozdraviti? Pozanimajte se, ali bodo veterinarji vašemu izbrancu znali nuditi pomoč. Nekatere živali se jim bodo morda zdele celo prenevarne, da bi jih sprejeli v ordinacijo.
  • Bo nevaren in uničevalen? Nekatere živali, ki jih je "kul" imeti doma, so agresivne, nevarne ali strupene. Zakaj bi jih kdo sploh želel imeti v svoji neposredni bližini? Tudi tiste, ki so nagnjene k uničevanju, vam bodo parale živce. Jim lahko zagotovite prostor, kjer bodo lahko grizle, kopale in praskale, ne da se boste razburjali?
  • Boste našli varuško? Vnaprej se prepričajte, da imate nekoga, ki bo na vašega najboljšega prijatelja popazil, ko boste morali od doma. Za nekatere "bolj grozljive" živali boste varuško težje našli.
  • Mislite na svoje zdravje! Nekatere živalske vrste lahko prenašajo človeku nevarne bolezni. Dobro se pozanimajte, predvsem če z vami živijo otroci ali starejši.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.