Sestavine:
Za zelenjavni zavitek:
- 1 zavitek listnatega testa
- 1/2 brokolija
- 3 korene
- 1/2 cvetače
- 1 paprika (rdeča)
- 2 stroka česna
- kumina (cela)
- sol
- poper
- 1 jajce (za premaz)
- 1 čebula
Za bešamel:
- 50 g masla
- 50 g moke
- 1/4 l mleka
Za zeliščno omako:
- muškatni orešček (mleti)
- jogurt (okoli 200 ml)
- 1/2 skodelice kisle smetane
- drobnjak
- peteršilj
- koper (svež)
- sol
- poper
Priprava:
- Za zelenjavni zavitek operemo zelenjavo in v velikem loncu segrejemo osoljeno vodo. Ko voda zavre, damo za okoli dve minuti kuhat zelenjavo, nato precedimo in posušimo.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
- Za bešamel stopimo v posodi maslo, primešamo moko in dodamo mleko. Nenehno mešamo, da ne nastanejo grudice.
- Olupimo česen in čebulo in na drobno nasekljamo.
- Nato zmešamo zelenjavo z bešamelom, nasekljanim česnom in čebulo. Začinimo s soljo, poprom in kumino.
- Na kuhinjsko krpo položimo listnato testo in ga na spodnji premažemo z zelenjavnim nadevom. Zavitek ob straneh rahlo stisnemo in nato zvijemo. Konce dobro zatisnemo, da ne bi nadev uhajal iz zavitka.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo zavitek. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico za 25–30 minut.
- Za zelenjavno omako zmešamo jogurt s kislo smetano. Sesekljamo drobnjak, koper in peteršilj ter primešamo v jogurtovo omako. Začinimo s soljo, poprom in po želji z muškatnim oreščkom.
- Zelenjavni zavitek z zeliščnim prelivom lahko postrežemo toplega, zelo priporočljiv pa je tudi kot hladna malica v službi.
Nasvet:
Glede na sezono lahko zelenjavni zavitek z zeliščno omako pripravimo tudi s šparglji ali bučkami.