Zelenjavni zavitek

Foto: Blanka Kefer
Foto: Blanka Kefer
Če ne veste, kako bi do konca porabili zelenjavo, pripravite zavitek. Brez skrbi lahko vanj dodate tudi zelenjavo, ki v receptu ni omenjena.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

Za zelenjavni zavitek:

Za bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 1/4 l mleka

Za zeliščno omako:

  • muškatni orešček (mleti)
  • jogurt (okoli 200 ml)
  • 1/2 skodelice kisle smetane
  • drobnjak
  • peteršilj
  • koper (svež)
  • sol
  • poper

Priprava:

  • Za zelenjavni zavitek operemo zelenjavo in v velikem loncu segrejemo osoljeno vodo. Ko voda zavre, damo za okoli dve minuti kuhat zelenjavo, nato precedimo in posušimo.
  • Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  • Za bešamel stopimo v posodi maslo, primešamo moko in dodamo mleko. Nenehno mešamo, da ne nastanejo grudice.
  • Olupimo česen in čebulo in na drobno nasekljamo.
  • Nato zmešamo zelenjavo z bešamelom, nasekljanim česnom in čebulo. Začinimo s soljo, poprom in kumino.
  • Na kuhinjsko krpo položimo listnato testo in ga na spodnji premažemo z zelenjavnim nadevom. Zavitek ob straneh rahlo stisnemo in nato zvijemo. Konce dobro zatisnemo, da ne bi nadev uhajal iz zavitka.
  • Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo zavitek. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico za 25–30 minut.
  • Za zelenjavno omako zmešamo jogurt s kislo smetano. Sesekljamo drobnjak, koper in peteršilj ter primešamo v jogurtovo omako. Začinimo s soljo, poprom in po želji z muškatnim oreščkom.
  • Zelenjavni zavitek z zeliščnim prelivom lahko postrežemo toplega, zelo priporočljiv pa je tudi kot hladna malica v službi.

Nasvet:

Glede na sezono lahko zelenjavni zavitek z zeliščno omako pripravimo tudi s šparglji ali bučkami.

Več receptov za okusne zavitke poiščite tukaj!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.