Zdravju prijazne maščobe

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi maščobe pokrivale med 25 in 30 odstotki dnevnih energijskih potreb. Vendar pa ni pomembna samo količina, temveč predvsem sestava zaužitih maščob.
Oglej si celoten članek

Omega 3 in 6

Maščobe so za zdravo prehrano nujne. Najpomembnejše mesto med zdravimi maščobami zasedajo maščobne kisline omega 3, za normalno delovanje organizma pa so pomembne tudi maščobne kisline omega 6, vendar pa je teh v naši prehrani pogosto preveč.

Maščobno neravnovesje

"Načeloma pojemo veliko preveč maščobnih kislin omega 6 in premalo omega 3. Neravnovesje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 prispeva k debelosti, depresiji, disleksiji, hiperaktivnosti, nagnjenosti k nasilju, srčnim obolenjem, hormonskim neravnovesjem in številnim drugim težavam," pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic. Razmerje med uživanjem omega 3 in omega 6 naj bi bilo po znanstvenih priporočilih med 1 : 5 in 1 : 10.

Ne pokrije vseh potreb

Med maščobne kisline omega 3 uvrščamo alfa-linolensko kislino (ALA), eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA). Vse tri so pomembne za normalno delovanje organizma, saj so med drugim vključene v procese celičnih membran in protivnetne procese. Uravnovešena prehrana običajno zadošča za pokritje potreb organizma po ALA. Čeprav se ta v organizmu ob pomoči encimov lahko pretvarja v EPA in DHA, ta pretvorba ne zadostuje za pokritje vseh potreb. Sočasno uživanje maščobnih kislin omega 3 in omega 6 namreč povzroča neugodne medsebojne učinke, saj te tekmujejo za iste encimske sisteme, zato je medsebojni izkoristek slabši. Zmožnost pretvarjanja pa zmanjšuje tudi njihovo nepravilno uživanje.

Poskrbite za pretvorbo

Sami moramo poskrbeti za dobro pretvorbo ALA v EPA in DHA. "Omejimo uživanje maščobnih kislin omega 6, vseh predelanih in prečiščenih maščob, izogibajmo se sladkorjev, preveč soli, alkohola in nikotina," pravi Dimičeva. Pri pretvorbi pomaga uživanje beljakovin, kalija v obliki askorbata z ribozo, vitaminov skupine B, kalcija, bakra, cinka in magnezija. "Vse to boste našli v živilih, kot so bob, leča, čičerka, konopljina semena, lanena semena, zelena listnata zelenjava, proso, oves in ajda," pojasnjuje sogovornica.

Mastne ribe

"Uživanje mastnih rib je najboljši način za povišanje ravni DHA in EPA. ALA pa vsebujejo semena oljne kadulje, orehi, zelena listnata zelenjava, soja, repično olje, najvišje koncentracije pa so v lanenih in konopljinih semenih," našteva prehranska terapevtka. "Maščobne kisline omega 6 pa se skrivajo predvsem v sončničnem, sojinem in koruznem olju ter v rastlinski margarini," za konec dodaja Dimičeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.