Zato je dobro vsako jutro jesti med s česnom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V našem domu imamo veliko lekarno z naravnimi zdravili, ki jih pogosto zanemarjamo. Številne začimbe, ki jih vsak dan uporabljamo za kuhanje, imajo neverjetne zdravilne lastnosti.
Oglej si celoten članek

Česen in med veljata za naravna antibiotika. Kombinacija obeh predstavlja odlično naravno zdravilo v boju proti boleznim, kot so prehlad, gripa in druge bolezni.

Žveplove spojine v česnu in hranila v medu delujejo antikoagulantno in krepčilno na vene ter preprečujejo trombozo in krčne žile. Alicin v česnu razstruplja kri, odpravlja odvečni holesterol in uravnava trigliceride. Najboljše pa je, da lahko to mešanico shranite za dolgo časa, da bo vedno pri roki. Priporočljivo je, da kombinacijo uživate 7 dni zapored, da boste občutili rezultate.

Koristne lastnosti česna in medu

Česen ni le popolna izbira, ko gre za dodajanje okusa jedem, temveč zagotavlja tudi dolg seznam zdravstvenih koristi, zahvaljujoč močnim antioksidativnim lastnostim. Česen vsebuje spojino, znano kot alicin, ki pomaga zniževati raven holesterola, preprečuje strjevanje krvi in ​​dokazano deluje proti raku ter ima protimikrobne lastnosti.

Poleg tega ima česen malo kalorij, vendar je zelo bogat s hranili. Vsebuje mangan, vitamin B6, selen in vlaknine. Je naravni spodbujevalec imunskega sistema, ki pomaga v boju proti okužbam. Neka študija je pokazala, da dnevni odmerek česna zmanjša število prehladov za 63%, piše 24 Sata.

Ekološki ali surovi med je poln antioksidantov, encimov in mineralov, vključno z železom, cinkom, kalijem, kalcijem, fosforjem, magnezijem in selenom. Prav tako je poln vitamina B6, tiamina, riboflavina in niacina. Ekološki med je odličen tudi za prebavo. Vitamini in minerali v medu pomagajo zniževati raven holesterola in so odličen vir energije za telo in duha. Pomaga tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže, saj ga lahko uporabljate kot nadomestek sladkorja. Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti je odličen zaveznik imunskega sistema.

Recept za med s česnom

Vzamemo nekaj strokov česna, vendar jih ne olupimo do konca, odstranimo samo prvo plast, tisto, ki na koncu drži vse stroke skupaj. Nato stroke položimo v prazno stekleno posodo, lahko uporabite predhodno razkužen kozarec. Na koncu poln kozarec česna prekrijemo z ekološkim medom. Z žlico odstranimo mehurčke in zapremo.

Nasveti in opozorila

Nasvet: Če želite kar najbolje izkoristiti česen, ga vedno uporabljajte surovega. Kuhanje česna zmanjša njegove hranilne lastnosti.

Opozorilo: Ameriška klinika Mayo je uživanje medu v prvem letu življenja opredelila kot dejavnik tveganja za otroški botulizem. Otroški botulizem se pojavi, ko dojenček zaužije žive bakterije, ki rastejo v prebavnem traktu. Ne pozabite se posvetovati z zdravnikom, preden vzamete mešanico, svetuje Ecocolmena.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.