Zaradi tega bo hujšanje uspešno

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če potrebujete drugačno motivacijo za hujšanje, vam bo morda prav prišel nov namig z znane klinike za hujšanje.
Oglej si celoten članek

Motivacij za hujšanje ni nikoli preveč, raziskovalce s klinike Mayo pa je zanimalo, kakšno spodbudo pri hujšanju pomeni denar.

K sodelovanju k enoletni raziskavi so povabili več sto prostovoljcev s čezmerno telesno težo in indeksom telesne mase, višjim od 30, kar ameriški center za kontrolo in preventivo bolezni označuje kot debelost.

Izgubljeni kilogrami prinesejo denar

Prostovoljci, stari od 18 do 63 let, so bili razdeljeni v dve skupini, in sicer tako, da so tisti, ki so bili v prvi skupini, za mesečno nagrado, če so seveda shujšali, prejeli po 20 dolarjev, tisti iz druge skupine pa so imeli enak cilj – izgubiti dva kilograma na mesec, le brez denarnega nagrajevanja.

A z nagrajevanjem pride tudi kaznovanje. Težo prostovoljcev so strokovnjaki spremljali enkrat na mesec in tisti, ki v enem mesecu niso shujšali, so bili "kaznovani" tako, da so v skupno blagajno prispevali 20 dolarjev. Na koncu so med vsemi sodelujočimi iz skupine z nagrajevanjem izžrebali nekoga, ki je dobil denar, zbran v blagajni.

Bi denar motiviral tudi vas?

Z raziskavo so strokovnjaki dokazali, da je denar dobra motivacija tudi pri hujšanju. Kar 64 odstotkom tistih, ki so hujšali v skupini z nagrajevanjem, je cilj uspelo doseči – na mesec so v povprečju shujšali kar štiri kilograme, medtem ko je bila izguba kilogramov pri tistih iz kontrolne skupine manjša – želeno težo je uspelo doseči le 26 odstotkom, povprečno pa so na mesec izgubili le en kilogram.

"Številnim pri izgubi kilogramov ne pomagajo tradicionalni pristopi, zato so ustvarjalnejši pristopi k hujšanju dobrodošli," razlaga Donald Hensrud, eden od voditeljev programa diete s klinike Mayo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.