Zakaj potrebujejo ženske več spanca?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ženske bi morale spati 20 minut dlje kot moški, pravijo britanski znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Dolžina potrebnega spanca je odvisna od kompleksnosti in intenzivnosti možganske aktivnosti, ki sta pri ženskah večji kot pri moških.

"Glavna funkcija spanca je, da si možgani odpočijejo. Bolj, kot čez dan obremenjujemo možgane, več spanca potrebujemo,“ je povedal Jim Horne, direktor centra "Loughborough Sleep Research Centre“, ki se nahaja v Veliki Britaniji.

Ker so ženski možgani po besedah strokovnjaka kompleksnejši in ker je nežnejši spol nagnjen k opravljanju več stvari hkrati, se pravi, da je mentalno fleksibilnejši, bolj obremenjujejo možgane kot moški, zato tudi potrebujejo več spanca.

Raziskava omenjenega centra je tudi pokazala, da ima pomanjkanje spanca pri ženskah neprijetne posledice (jeza, depresija, sovražna čustva ...), medtem ko teh pri moških ni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.