Nutricionistka pravi, da ta navada slabo vpliva na prebavo in absorpcijo hranljivih snovi v telo. Youkilis priporoča, da kozarec vode spijete pol ure pred jedjo, po jedi pa s pitjem počakate eno uro. Če pa vodo potrebujete, da bi lažje pogoltnili hrano, delajte male požirke.
Prevelika količina spite vode lahko namreč povzroči razredčevanje rezerv solne kisline v želodcu, ki je bistvenega pomena za pravilno razgradnjo hrane. Da pitje med jedjo škodi, je potrdila tudi nutricionistka Ali Miller. Idealna ph vrednost v želodcu leži med 1 in 2. Ta stopnja kislosti je najučinkovitejša pri razgradnji beljakovin, stimulira sproščanje prebavnih encimov, pomaga pri absorpciji vitamina B12 in pospešuje prebavo. Če med jedjo pijete, se ti procesi upočasnijo in pride lahko do napenjanja in slabše prebave.
Zakaj med jedjo ni dobro piti
Strokovnjakinja za prehrano Robyn Youkilis je v svoji knjigi Go With Your Gut razložila, zakaj med jedjo raje ne pijte.
Tudi na prazen želodec ni dobro jesti. Splošno je znano, da na tešče zaužita hrana škoduje žedcu.