Zakaj je paradižnik brez okusa?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nova študija je razkrila, da paradižnik iz trgovine ni takšen, kot bi moral biti. S popolnim videzom nadomestijo slabši okus.
Oglej si celoten članek

Odgovor, zakaj vonj in okus nista takšna, kot bi morala biti, leži v mutaciji gena, zaradi katerega paradižnik zori enakomerno. Težava je, da so takšni paradižniki manj učinkovito vključeni v proces fotosinteze, kar pripelje do manjše vsebnosti sladkorja in še nekaterih drugih sestavin, ki paradižniku dajo dober okus in vonj.

Popoln paradižnik. Pa je res?

Mutirani gen izhaja še iz sedemdesetih let, ko so se proizvajalci trudili, da bi izdelali čim bolj popolne paradižnike, ki bi bili enake barve, velikosti in bi enako hitro dozoreli, kar je bilo nujno za množično proizvodnjo. Vse to so sicer dosegli, vendar pa so s tem izgubili okus in vonj, ki sta žal najpomembnejša.

Nekoč prednost, zdaj slabost

Ker pa se trend prehranjevanja spreminja, proizvajalci vidijo težave tudi v popolnem videzu, ki ni več nikakršna prednost. Potrošniki, ki si vse bolj želijo zdrave in ekološke prehrane, popoln videz enačijo z umetno vzgojo. "Bolj je zelenjava nepravilnih oblik, bolj jo ljudje povezujejo z naravno, eko in bio," je dejal Harry Klee, molekularni genetik z univerze na Floridi.

Raziskavo so objavili v strokovni reviji Science.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:54 5. Julij 2012.

    A ni tak kot bi moral biti, ma neeee, kako ste pa tole pogruntali?<br /><br />Najboljši paradižnik je z vrta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.