Začenja se Festival gejevskega in lezbičnega filma

Foto: Žurnal24 Letos bo festival na sporedu že triindvajsetič.
Festival gejevskega in lezbičnega filma, ki se v Ljubljani začenja 24. novembra, bo tudi letos predstavil filmsko produkcijo, ki v središče postavlja homoseksualno tematiko.
Oglej si celoten članek

V ospredju že 23. izdaje festivala bodo azijski filmi. Skupaj bo na ogled približno 40 filmov, med njimi 20 igranih in trije dokumentarni celovečerci ter 17 kratkih filmov. Festival bo v ljubljanskem Kinodvoru trajal do prvega decembra, s posameznimi projekcijami pa bo od 29. novembra do drugega decembra segel še v celjski Kino Metropol ter Mladinski in kulturni center Koper.

Začetek tudi slovenski
Dogajanje bosta odprla kratki slovenski dokumentarni film Življenje lezbijk in gejev v Krškem ter tajvansko-kitajska drama Tatu, ki je dobila nagrado teddy za najboljši film na letošnjem Berlinalu. Teddyja podeljujejo filmom s tematiko GLBT.

V prvih dneh festivala bosta svojo produkcijo predstavila tudi gosta letošnjega festivala, švicarska režiserka Samira El-Maawi in francoski režiser Philippe Vallois. Nemški filmski kritik Axel Schock bo imel predavanje in predstavitev odlomkov iz zgodovine lezbičnega in gejevskega filma. El-Maawijeva, Vallois in Schock se bodo 26. novembra pridružili filmski kritičarki Zemiri Alajbegović in moderatorju Igorju Španjolu na okrogli mizi o filmu s tematiko GLBT.

Filmi iz 20 držav
Letošnji filmi prihajajo iz 20 državah: Tajvana, Kitajske, ZDA, Francije, Nemčije, Južne Koreje, Singapurja, Izraela, Filipinov, Švice, Kanade, Velike Britanije, Finske, Hrvaške, Španije, Brazilije, Norveške, Italije, Indije in Slovenije, je zapisalo Društvo Škuc, ki organizira filmsko srečanje v Ljubljani. Selektorji festivala pa so Brane Mozetič, Mojca Rugelj, Igor Španjol in Suzana Tratnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.