Začarani krog sladkorja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Telo potrebuje sladkor za normalno delovanje, vendar naj to ne bo izgovor. Izberite zdrave različice in ga uživajte zmerno.
Oglej si celoten članek

Sladkor, ki ga vnašate v vsakodnevno prehrano, izberite previdno. “Vsi sladkorji namreč niso enaki. Nekateri so telesu v pomoč, drugi pa ga delajo bolnega,” pravi nutricionistka Mojca Cepuš.

Izberite tiste z nižjim GI

Izogibajte se predvsem rafiniranih (predelanih) sladkorjev, ki imajo visok glikemični indeks (GI), saj ti povečajo količino maščob v telesu in vplivajo na zamaščevanje jeter. “Sladkor v krvi nam zaradi hrane z visokim GI stalno niha, poleg tega pa nas pripelje v začarani krog: ko nam sladkor zaradi hitrega povišanja hitro pade, se telo na to odzove z željo po še več hrane z visokim GI,” pojasnjuje Cepuševa. Beli sladkor zato raje nadomestite z agavinim sirupom oziroma riževim ali ječmenovim sladom, vse bolj priljubljeno pa je tudi sladilo iz stevije.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.