Vinci Vogue Anžlovar predstavil novi film, tako ganljive premiere še ni bilo

Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ Foto: FOTO: Mediaspeed / Cineplexx tartinijev ključ
Mlajša generacija je dobila svoje Poletje v školjki. Tartinijev ključ je filmska poslastica za mlade in malo manj mlade.
Oglej si celoten članek

Mladinski film Tartinijev ključ je v nedeljo doživel prvo premiero v ljubljanskem Cineplexxu. Po rdeči preprogi se je sprehodila večina igralcev iz filma – med njimi mladi igralci Ella Lapajne, Svit Šturbej, Maks Kerševan ter Tanja Ribič, Zala Djurić, Bojan Trampuš, Janez Škof, Irena Kožuh in pevec skupine LPS Filip Vidušin. Premiere sta se udeležila tudi scenarist in režiser Vinci Vogue Anžlovar in avtor romana Tartinijev ključ Roman Kukovič.

Film, ki na spored prihaja 24. oktobra, govori o treh najstnikih, Mario, Robertu in Barbari, ki prejme napačno poslano SMS-sporočilo, kar sproži pravi mafijski lov po enem od najlepših slovenskih mest. Glavni junaki skozi niz ugank in dogodivščin, povezanih s srednjeveškimi skrivnostmi Pirana, iščejo zaklad, ki si ga želita tudi zlikovca Grandemare (Goran Navojec) in Jofa (Jurij Drevenšek). Otroci se med pustolovščino zbližajo, preskočijo pa tudi ljubezenske iskrice.

Film je premiero sicer doživel že avgusta na 30. Sarajevskem filmskem festivalu in navdušil mlado občinstvo. Občinstvo je bilo navdušeno tudi v nedeljo v Ljubljani, kjer so ekipo po filmu nagradili z bučnim aplavzom, režiserja pa s stoječimi ovacijami. Ta ganjenosti ni skrival. Kot je znano, je Vinci Vogue Anžlovar zbolel za neozdravljivo amiotrofično lateralno sklerozo oziroma ALS, zaradi katere je gibalno oviran, izgublja pa tudi zmožnost govora. Z režiserjem kultnega filma Babica gre na jug smo govorili novembra lani, ko nam je zaupal, da je imel med snemanjem filma težave. "Imel sem fizične težave s hojo, saj smo snemali v Piranu, kjer je treba veliko pešačiti. Vse lokacije v stavbah pa so bile v petem nadstropju, tako da sem se moral odpraviti tja kar nekaj časa pred ekipo, da smo se tam pravočasno ujeli. Imel sem srečo z res izjemno igralsko ekipo, tako s tremi najstniki v glavnih vlogah kot tudi z že preizkušenimi starejšimi igralci. Zapisal sem v dnevnik - v mojih filmih ni stranskih vlog, zgolj glavne. Razlika je le v minutah, prebitih v filmu," je povedal.

Idejo, da bi roman preslikal na velika platna, je Anžlovar dobil med pandemijo, ko je bral Kukovičev roman. Ta je po premieri povedal: "Mnogi pisatelji so nad filmsko upodobitvijo svojih del večkrat razočarani. No, jaz sem navdušen. Obstaja anekdota o tem, kako me je Vinci poklical in povedal, da bi si želel po romanu Tartinijev ključ posneti film, a o tem drugič. Kljub vsemu takrat nisem bil hudo presenečen. Mnogi so mi namreč ob branju že prej dejali, da je zgodba, čeprav večplastna, čisto filmska. Da pa bo Vinci z ekipo iz moje literarne predloge naredil tako gledljiv, dinamičen in zares vrhunski film, sem lahko le upal. Če je ob branju mojega romana najstnica Veronika F. zapisala »carsko«, sem jaz ob Vincijevem filmu lahko dejal le »zares vrhunsko«. Vredno tudi mednarodne pozornosti!"

Se strinjamo. Skoraj dveurni film mine, kot bi trenil. Vsi trije mladi igralci so pokazali izjemen talent, Svitu je bil ta položen celo v zibko, saj je sin igralcev Nataše Barbare Gračner in Branka Šturbeja. Za Maks je Vinci spremenil celo scenarij in Maria spremenil v dekle. Vinci je znan po tem, da iz igralcev potegne najboljše. To doseže tako, da jim najprej pove, da so zanič in da naj se raje lotijo nečesa drugega, zato se pozneje pred kamero še toliko bolj potrudijo. Da ta anekdota drži, je v smehu potrdila Maks. "Spomnim se, da me je Vinci na avdiciji kar lepo mučil. Morala sem tudi plesati, nakar mi je povedal, da sem zanič. To sem vzela resno, a nato ugotovila, da je bil le sarkastičen. Imela sem veliko srečo, da sem to vlogo dobila," je dejala.

Vinci mlade trojice ne more prehvaliti. "Verjamem, da se bo o vseh treh še ogromno slišalo. Hipno so zapopadli osnove igre pred kamero in napredovali iz vaje v vajo in na koncu mojstrsko opravili delo pred kamero. Prisvojil sem si rek: vaja dela vajenca - mojstrovina naredi mojstra," je novembra povedal za Žurnal24.

Verjamemo, da bo Tartinijev ključ pri zdajšnji mladini dosegel status, ki ga je imel film Poletje v školjki pri generaciji X.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.